Koronavírus Csehországban és Prágában

Magyar nyelvű információk a koronavírusról, Csehországban és Prágában

Legfontosabb információk a koronavírussal kapcsolatban, Csehországba és Prágába utazóknak

2020. március 11 08.00.00


- 64-ra emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. Megelőzés szempontjából az összes általános és középiskolában a mai naptól tanítási szünet van – a rendelkezés nem terjed ki az egyetemekre, óvodákat, bölcsődékre. Ezenkívül a koronavírusra válaszul hozott rendkívüli intézkedések keretében betiltanak minden 100 főnél nagyobb rendezvényt. Szerda reggeli adatok szerint mintegy 64 fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban, szinte minden eset az észak-olaszországi gócponttal hozható kapcsolatba. A koronavírus március 1-én jelent meg az országban, de a fertőzés üteme az elmúlt héten nem növekedett jelentősen, bár keddről szerda reggelre a folyamatos vizsgálatoknak köszönhetően a vírusos megbetegedések száma megugrott.

 

2020. március 9 22.30.00


- 38-ra emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. Az esetek nyolcvan százalékában olyan személyekről van szó, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak. A laboratóriumokban eddig mintegy 950 személyt teszteltek. Karanténban mintegy 1200 ember van. Minden, Olaszországból visszatérő személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, pilóták és az egészségügyi személyzet. A cseh kormány korábbi döntése alapján hétfő reggel óta tíz kiválasztott cseh-osztrák és cseh-német közúti határátkelőhelyen megkezdték az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését arra nézve, hogy nincs-e lázuk. Az ellenőrzések elsősorban az olaszországi üdüléseken tartózkodó cseheket érintik, akiket a kormány visszatérésre szólított fel. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 15-16 ezer emberről van szó.

 

2020. március 8 21.30.00


- 32-ra emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. A hétvége alatt további megbetegedéseket mutattak ki. Az egészségügyi tárca közleménye szerint ugyanakkor a betegség minden esetben enyhe lefolyású.Az első beteget vasárnap regisztrálták Prágában, a fertőzöttek többsége a korábbi napokban Olaszországban járt. Egy beteg az amerikai Bostonból tért vissza Csehországba, egy másik pedig az olaszországi üdülésről visszatért rokonaitól kapta el a kórt. Nyolc beteget a prágai Na Bulovce kórházban, hetet Ústí nad Labemben a városi kórházban, négyet pedig otthonában kezelnek.

 


2020. március 6 10.30


-Továbbra is 12 fertőzöttről tudnak Szerte Európában növekszik a fertőzöttek száma, Csehországban egyenlőre 12 fő akikről biztosan tudják, hogy a koronavírussal fertőzöttek. Szinte mindegyik fertőzott Olaszolszágban járt a hetekben, biztosra vejető, hogy ott kapták el, ezért a mai naptól nem ajánlatos Olaszországba utazni. Csehországban és Prágában a helyzet nyugodt, pánik hangulat nincs, a boltok polcain ugyan úg yvannak élelmiszerek, mint bármikor máskor. Egyedül az olcsóbb kézfertőtlenítő krémek, hiányoznak a patika és drogériák polcairól. Aki esetleg utazik Csehországba, és tud azt hozzon magával.

 


2020. március 5 15.00


- 12-ra emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. Az új fertőzöttek mind kapcsolatban álltak, a már megfertőzött férfinak, aki Olaszországban volt síelni.

 


2020. március 5 8.00


-407 tesztet végeztek Továbbra is 8 megbetegedésről tudnak a hatóságok.

 


2020. március 4 17.30


- 8-ra emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. Az új fertőzöttek közűl 2, családtagja a már megfertőzött hölgynek, eddig is karanténban voltak. Harmadik új fertőzött, ismételten Olaszországból tért haza.

 


2020. március 4 14.30


-Helyzet változatlan. Továbbra sincs további észlelt megbetegedés A helyzet változatlanul nyugodt, itt Csehországban. Pánik hangulat nincsen, további megbetegedést eddig nem regisztráltak.

 


2020. március 4 8.00


- 340 teszt után sincs további megbetegedés Több ember további megfigyelés alatt van, és folyamatosan végzik a szükséges teszteket. Továbbra is az országba való beutazás, nem jelent nagyobb veszélyt mint Magyaroszág területén való uatzás. Prágába való utazás nem veszélyesebb, mint egy budapesti kirándulás.

 


2020. március 3 20.00


- Nincs további megbetegedés Csehországban a helyzet nyugodt. Nem jelentettek további megbetegedéseket, esetleges karanténokat a mai napon. Korlátozásokra számítani lehet. Nemzetközi rendezvények, konferenciák elhalasztására, illetve nemzetközi sportesemények nézők nélküli lebonyolítására.

 


2020. március 3 10.00


- Magyarországról jöttek a ferőzött diákok Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön (Brno) keresztül Prágába, ahol végül is kimutatták a koronavírust a szervezetükben.

 


2020. március 3 8.00


- 5-re emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. Az ötödik fertőzött ecuadori diáklány, a már elsőként koronavírussal kimutatott amerikai diák, utas és szobatársa, aki eddig is folyamatos megfigyelés alatt állt. Mindkettő diáklány, Milánóból érkezett Csehországba. Eddig 236 tesztet végeztek, és 16 teszt eredményére még várni kell.

 


2020. március 3 6.45


- 4-re emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csehországban. A negyedik fertőzött egy 53 éves nő, aki ugyancsak Olaszországban járt, és ugyan abban a hotelben lakott ahol a már elsőként koronavírussal kimutatott férfi. Sem a férfi sem a nő nem prágai, Ústí nad Labem városban vannak kórházban.

 


2020. március 2 14.30


- Nem emelkedett a megbetegedettek száma 208 tesztet végeztek, és egyik sem mutatott ki koronavírusos megbetegedést. A megfigyeléseket, és teszteket tovább folytatják.

 


2020. március 2 9.30


- Nem találtak, újabb megbetegedést Közép Csehországban, folyamatosan végzik a teszteket, 70 embert figyelnek meg, akik önkéntes házi karanténban vannak, mert kapcsolatban lehettek a 3 fertőzött egyikével. Eddig nem találtak, újabb megbetegedést. Csehország egész területén, Prágában a hangulat nyugodt, változatlan.

 


2020. március 1 16.30


- 3 kronavírusos vertőzött Prágában és Ústi-ban. Mindhárom, fertőzött, Olaszországban kapta el a vírust. Karantént nincsen,az országba való beutazás, továbbra sem jelent nagyobb veszélyt mint Magyaroszág területén való uatzás. Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter elmondta, hogy a mostani hét végén 13 személyt vizsgáltak meg cseh orvosok, és három személynél volt pozitív az eredmény. Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak. A miniszter hangsúlyozta: a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet és nincs semmi ok a pánikra.

 


2020. február 29 14.00


- Továbbra sincs korunavírusos megbetegedés sem Csehországban, sem Prágában. Az országba való beutazás, nem jelent nagyobb veszélyt mint Magyaroszág területén való uatzás. Prágába való utazás nem veszélyesebb, mint egy budapesti kirándulás.

 


2020. február 28 15.00


- Jelen pillanatban, nincs korunavírusos megbetegedés sem Csehországban, sem Prágában. Az országba való beutazás, nem jelent nagyobb veszélyt mint Magyaroszág területén való uatzás. Prágába való utazás nem veszélyesebb, mint egy budapesti kirándulás.