Prága Időjárás

 

Időjárás Prágában és Csehországban. Mikor utazzunk Prágába, mit pakoljunk a bőröndbe. Utazási tanácsok. Szállásfoglalás.

ÉGHAJLAT:
nedves kontinentális: → hűvös nyár, hideg tél
zárt medencék: → kevés csapadék

Átlagos időjárás Prága:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
1°c 2°c 8°c 12°c 18°c 21°c 22°c 23°c 18°c 12°c 5°c 2°c
-4°c -4°c 0°c 2°c 7°c 11°c 12°c 12°c 9°c 4°c 0°c -2°c

ÉGHAJLAT:
nedves kontinentális: → hűvös nyár, hideg tél
zárt medencék: → kevés csapadék

 

Időjárás Prágában és Csehországban

Csehországban a nyomtatott kiadványokban és a digitális órákon többnyire 24 órás időjelzést használnak. A köznapi nyelvben vagy a hagyományos órákkal kapcsolatban 12 órás időjelzést használnak. A hét hétfőn kezdődik és vasárnap ér véget. Csehország teljes területén a GMT(UTC)+1, vagyis CET(+0) időzóna érvényes. Csehországban van téli és nyári időszámítás. Március utolsó vasárnapján 2:00 órakor (CET) az órákat előbbre tolják 3:00 órára (nyári középeurópai idő – CEST). Október utolsó vasárnapján pedig az órákat visszaállítják 3:00 CEST-ről 2:00 CET-re. A nyári időszámítás (egy órával előbbre) tehát megközelítőleg áprilistól októberig tart.

A tenger nélküli országra Európa közepében nem jellemzők a szélsőségek, az éghajlat mérsékelt, négy évszak váltakozik. Télen a hegyekben síelnek, a forró nyár kiváló a fürdéshez. Nagyobb esőzésekkor nyáron vagy a tavaszi olvadáskor néha problémát jelentenek a helyi árvizek, főleg a folyók mentén (éppúgy, mint egész Európában). A városok azonban erre jól fel vannak készülve, és például a főváros különleges árvízvédelmi rendszert épített ki.

 

 

 

 

 

.