Látnivalók Brno

Nevezetességek Brnóban. Kirándulási tippek, hogy mit érdemes megnézni!

Látnivalók
Brno


 

Brno
látni-
valók

Brno
Neveze-
tességek

Alegfontosabb  látnivalók , és nevezetességek,  Brnóban, térképpel és nyitva tartási információkkal. Kiemelt brnói látnivalók mellett,  Brno és környéke látnivalók, kirándulási tippek. Brno - egynapos  és többnapos kirándulási lehetőségek, azok részére akik nemcsak átutazóban vannak Brnóban. Brno, számtalan érdekesség várja a turistákat. 

Mindegy, hogy hosszabb időre vagy csak átutazóban, néhány órára járnak Brnóban, ajánljuk, hogy Brno nevezetességeit, látnivalóit, idegenvezetőnk segítségével tekintsék meg. Az idegenvezetés lehet két órás vagy akár két napos is. Többféle típusú és időtartalmú idegenvezetést, ajánlunk Brnóban, hogy mindenki megtalálja a legjobban szimpatikus útvonalat. 


A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, ha Brnóban járunk!

Brno legfontosabb nevezetességei, látnivalói egy viszonylag kis területen helyezkednek el, amely jól megközelíthető a gyakori villamos- és autóbuszjáratokkal. Ellentétben a más nagyvárosokban megszokottól, probléma nélkül találtunk parkolóhelyet akár közel a városközponthoz is.

A monda szerint a mai Brnót egy Bryno nevet viselő törzsfőnök alapította: a név egyben lápos, mocsaras vidéket is jelentett, ami meg is felelt az akkori körülményeknek Dél-Moráviában.

A régi magyar feljegyzésekben a Berén névvel illették a települést, ma már a legelterjedtebb a cseh Brno, helyenként a német Brünn elnevezés.

Brno a Pozsonyt Prágával összekötő autópálya mentén fekszik Csehország délkeleti részén, az ország második legnagyobb városa a maga közel 400 ezer lakosával.

Brno legérdekesebb látnivalói közé a Szent Péter és Pál katedrális, valamint a Spilberk (azaz Spielberg) vár tartozik. Előbbit a város jól behatárolható óvárosában találjuk, az utóbbihoz egy kis hegymászás is tartozik, de megéri a kisebb kirándulás. Már csak azért is, mert a XVIII. század végén a magyar jakobinus mozgalom tagjait, köztük Kazinczy Ferencet is itt börtönözték be, erről márványtábla is megemlékezik a következő szöveggel:

„A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és a haladásért. A magyar nép – 1964”.

A régi negyedben érdemes megnézni a híres óvárosházát, az előtte található brnói sárkánnyal és a brnói kerékkel. A közelben található a Káposztapiac tér (Zelny trh), amely a mindmáig zöldségpiacként üzemel. Különleges látnivalót kínál a Szent Jakab-templom a maga 92 méteres tornyával és a Szent Kereszt templom is, amelynek kriptáiban 153 szerzetes holtteste mumifikálódott. A múmiák közül mintegy 40 tárlat keretében tekinthető meg, amint az egyik üvegkoporsóban Trenck Ferenc báró (1711–1749) pandúrezredes földi maradványai is.

Ennél is vérfagyasztóbb élményt kínálnak a Szent János-templom csontkamrái, ahol az épület 2001-es felújítási munkálatai közepette több mint 50 000 ember maradványait, csontokat és koponyákat találtak meg. Az áldozatoknak elképesztően bizarr emléket állítottak.


Óramű Brnóban

AzÓramű Brnóban: Oldřich Rujbr szobrász és Petr Kamenik designer alkotása. 2010 szept.18-án adták át. Fekete Dél-Afrikai (Zimbabwe) gránitból készült. Két brno-i legendát is mejelenít, az 1645-ős brnoi csatából. A csata a harmincéves háború fontos része volt. Lennart Torstenson generális ostromolta a várost és Brno volt az egyetlen, melyet nem tudott bevenni. Tornstenson 1645. augusztus 15-én egy utolsó, de sikertelen támadást intézett a város ellen. A legenda szerint a generális négy hónapi ostrom után azt mondta, ha délig nem tudja bevenni a várost, elvonul. A város lakói egy órával dél előtt, 11 órakor megkondították a harangokat és a generális elvonult. A másik, szintén a generálishoz kötődő legenda, hogy nem tudja megölni más, csak egy éjfélkor kilőtt márványgolyó. A valós történelmi eseménynek magyar vonatkozása is van: I. Rákóczi György 1644-ben, a harmincéves háború keretében, szövetségben a Svéd Királysággal megindította hadait III. Ferdinánd ellen. A váltakozó sikereket hozó első év után, 1645-ben Munkácson szövetséget kötött XIV. Lajos francia királlyal és Brünn mellett csatlakozott a svéd hadsereghez, azonban augusztus 16-án a Porta visszarendelési parancsára hivatkozva hazatért Erdélybe. Magáról az óraszerkezetről: nem a szokásos tik-tak órahangokat hallatja, hanem márványgolyók csattogását és minden nap 11 órakor egy márvány golyó esik ki a szobor alján található 4 nyílás egyikén. Aki időben el tudja kapni, megtarthatja, ha nem kapja el senki, a golyó eltűnik és visszakerül a szerkezet tetejére. Advent idején óránként dísztett üveggolyók kaphatóak el. Egy róla írt cikk "Rakéta, vagy fallikus szimbólum" szerint van aki rakétának látja, mások azt gondolják, egy fallikus szimbólum, vagy egy gigantikus vibrátor (Some see a rocket, while others think only of a phallic symbol or a gigantic vibrator when they look at it.)


Cím

Náměstí Svobody

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos 1,4, 8,9,12
Megálló: Náměstí Svobody


Bátorság szobor Brnóban

Abátorság Brnóban: Morva Jobst, morva őrgróf, 1410-től német király, aki Luxemburgi-házból származott, a történészek szerint az egyik legnagyobb politikus, aki Morvaországban született. Emlékére állították fel ezt a nyolc méter magas, négy tonna súlyú bronz lovasszobrot. Az alkotója, Jaroslav Róna, a tőle megszokott kreatív módon fogalmazta meg témát. A ló talapzat nélkül áll a téren, a posztamens nem más, mint a ló aránytalanul meghosszabbított négy lába. A hatalmas, teljes harci díszbe öltözött lovag az európai középkor mitológiai szimbóluma, a keresztény Európa pozitív értékeit képviseli. A kör alakú pajzs távolról a napot idézi, egyrészt védi a lovagot, ugyanakkor eltakarja, és ezzel arra ösztönzi a nézőt, hogy megkerülje, és a másik oldalra sétáljon, a hosszú lábak pedig lehetőséget adnak, hogy a művet alulról is megszemléljük. Ebből a szemszögből egy egészen bizarr látványt nyújt a ló feje. (Itt kell megjegyezni, hogy Morva Jobst-nak ugyan két felesége is volt, nem sikerült utódot nemzeni) Az alkotás különböző művészeti stílusokat ötvöz magában. Alapjában archaikus szobor a kubizmus és a futurizmus jegyeit is hordozza magában. A város közönsége kezdetben vegyes érzelemmel fogadta a felállítást. Hamar megkapta a „Don Quijote” és a „Zsiráf” gúnynevet, de idővel elfogadták és megszerették.


Cím

Moravské Náměstí 6

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos 1,4, 8,9,12
Megálló: Moravské Náměstí


Brno, ZELNÝ TRH –KÁPOSZTA-PIACTÉR

Abrnói Káposzta tér: Zelny trh a városi piac, egy barokk szökőkúttal és szoborcsoporttal, illetve két színházzal. Johann Bernhard Fischer barokk Parnasszus szökőkútja körül, csakúgy, mint a múltban, most is friss gyümölcsöt és zöldséget vásárolhatunk, amikor a piac nyitva van. A 8-as szám alatti nagy épületben rendezték be a Morva Múzeum mérsékelten érdekes kiállítását, melynek fő témája a Nagymorva Birodalom és a város területén lévő őskori kultúrák emlékei. Érdekesebb a mellette lévő püspöki palota udvarában nyílt Akvárium, mely az ország legnagyobb édesvízi akváriuma. Dietrichstein-palota, Brno egyik legrégebbi palotaépülete Reduta (Erőd), Európa egyik legrégebbi színházépülete, amelyben a tizenegy éves Wolfgang Amadeus Mozart is tartott koncertet 2011-ben nyílt a város új attrakciója a földalatti Brno, a Brnӗnské podzemi. Kusza középkori folyosókkal és pincékkel. vVzetett túra keretében ereszkedünk le a tér alatti labirintusba, ahol alkimista műhelytől kezdve a börtönkiállításon át a pincerendszer élelmiszertároló funkcióig sok mindent láthatunk.


Cím

Zelný trh

Nyitva tartás


Köztér

Megközelítés

Villamos 1,4, 8,9,12
Megálló: Zelný trh


Brno VILLA TUGENDHAT

Abrnói VILLA TUGENDHAT: A Tugendhat-villa Csehország egyik olyan építészeti alkotása, nemzeti kulturális emlékműve, amely 2001 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, de közülük az egyetlen, amely nem a távoli régmúlt alkotása, hanem a XX. század szülötte. Amiért mégis helyet kapott a világörökségek között, az elsősorban Ludwig Mies van der Rohe német építész zsenialitásának köszönhető. A kor egyik építész fenoménje a tervezési, elrendezési, természeti környezetbe való beillesztés szempontjából tökéletes épületét a saját korát meghaladó technikai, műszaki megoldásokkal (pl. légkondicionálás, elektromosan záródó ablakok, modern fűtés stb.) látta el. Sőt az építész saját maga alkotta meg az első ránézésére rendkívül puritánnak tűnő belső berendezést is, amelyhez azonban olykor olyan unikális anyagokat használtak fel mint marokkói ónix, olasz mészkő, ázsiai fafunérok. Hosszan sorolhatnánk még mindazon egyedi, különleges megoldásokat, amelyeket Ludwig Mies van der Rohe a maga „Less is more” azaz „a kevesebb, több” felfogásában kiötlött, de inkább biztatunk mindenkit arra, hogy személyesen tekintse meg.


Cím

Černopolní 45, 613 00 Brno

Nyitva tartás


hétfő Zárva
kedd 10:00–18:00

szerda 10:00–18:00
csütörtök 10:00–18:00
péntek 10:00–18:00
szombat 10:00–18:00
vasárnap 10:00–18:00

Megközelítés

Villamos 5, 9, 11
Megálló: Tomanova


Brno legfontosabb látnivalói


Látnivalók Brnóban, és Brno nevezetességei, fényképes bemutatás, eljutási, belépőjegy, és nyitva tartási információkSzeretne többet megtudni? A Brno és további látnivalók megtekintése magyar nyelvű, helyi idegenvezető segítségével! Írjon nekünk!

Hianyzik a név.

Hiányzik az üzenet tárgya.

Hiányzik a telefonszámod

Hiányzik az üzeneted!

Az üzeneted siekresen elküldésre került

Sajnos az üzenetedet nem sikerült elküldeni