Látnivalók Brno

Legfontosabb látnivalók Brnóban

Látnivalók Brnó

 

Látnivalók Brnó, Brünn

Látnivalók Brnó - A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, amikor Brnóban járunk!

 Minden ami Brno! A legfontosabb látnivalók , és nevezetességek, Brnóban, térképpel és nyitvatartási információkkal.

Brno, a morva főváros, könnyen, olcsón és aránylag gyorsan megközelíthető! Átszállás nélkül eljuthatunk vonattal és busszal is, ( Budapestről, Vácról, Győrből, Sopronból). Az autóval érkezők, Pozsony felől érkezve, végig autópályán érhetik el Brno városát!

A közelsége mellett, népszerűségét annak köszönheti, hogy rengeteg érdekesség várja a Brnóba látogatókat. Mindegy, hogy hosszabb időre vagy csak átutazóban, néhány órára járnak Brnóban az ide látogatók, az itt töltött idő felejthetetlen.

 Feltétlenül ajánljuk, hogy Brno nevezetességeit, látnivalóit, idegenvezetőink segítségével tekintsék meg. Többféle típusú és idő tartalmú idegenvezetést, ajánlunk Brnóban, hogy mindenki megtalálja a legjobban szimpatikus útvonalat. Az idegenvezetés lehet két órás vagy akár két napos is.

Brno legfontosabb nevezetességei, látnivalói egy viszonylag kis területen helyezkednek el, amely jól megközelíthető a gyakori villamos- és autóbuszjáratokkal. Ellentétben a más nagyvárosokban megszokottól, probléma nélkül találtunk parkolóhelyet akár közel a városközponthoz is. Brno legérdekesebb látnivalói közé a Szent Péter és Pál katedrális, valamint a Spilberk (azaz Spielberg) vár tartozik. Előbbit a város jól behatárolható óvárosában találjuk, az utóbbihoz egy kis hegymászás is tartozik, de megéri a kisebb kirándulás. Már csak azért is, mert a XVIII. század végén a magyar jakobinus mozgalom tagjait, köztük Kazinczy Ferencet is itt börtönözték be, erről márványtábla is megemlékezik a következő szöveggel:

„A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és a haladásért. A magyar nép – 1964”.

A brnói ÓVÁROSHÁZ

Arégi városháza (csehül Stará radnice) egy történelmi épület Brno, a Cseh Köztársaság második legnagyobb városának szívében. A 13. századból származó épület a város egyik legfontosabb nevezetessége, és a gótikus és reneszánsz építészet kiemelkedő példájaként tartják számon.

A régi városháza a történelmi piactéren található, amely a középkorban a kereskedelem és a kereskedelem központja volt. Az épület eredetileg a 13. században épült, majd a 16. században kibővítették. Az épület homlokzatát bonyolult gótikus díszítések díszítik, köztük csúcsívek, tornyok és vízköpők. A régi városháza legszembetűnőbb jellegzetessége a magas, elegáns torony, amely 63 méter magasra emelkedik, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra.

A régi városháza belseje is lenyűgöző, számos gyönyörűen díszített szobával, amelyek az épület gazdag történelmét tükrözik. A nagyterem, amelyet eredetileg nyilvános összejövetelekre és gyűlésekre használtak, boltíves mennyezettel rendelkezik, és díszes freskókkal és díszes stukkókkal van díszítve. Az épülethez a 16. században hozzáépített reneszánsz stílusú tanácsteremet bonyolult famunkák és lenyűgöző mennyezeti festmény díszíti.

A régi városháza ad otthont a brünni múzeumnak is, amely a város történelmét és kultúráját bemutató kiállításokkal várja a látogatókat. A múzeumban számos műtárgyat, többek között középkori fegyvereket, történelmi dokumentumokat, valamint a gótika és a reneszánsz korszakból származó műalkotásokat mutatnak be.

Összességében a brünni régi városháza a gótikus és reneszánsz építészet figyelemre méltó példája, és a történelem és a kultúra iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan úti cél.

 
Cím

Radnická 8, 602 00 Brno-střed

Nyitva tartás


hétfő 12:00–19:00
kedd 12:00–19:00

szerda 12:00–19:00
csütörtök 12:00–19:00
péntek 12:00–20:00
szombat 12:00–20:00
vasárnap 12:00–20:00

Megközelítés

Villamos 1, 4, 8, 9, 12
Megálló: Zelný trh


A brnói SZENT PÉTER KATEDRÁLIS

A Szent Péter és Pál székesegyház (csehül Katedrála sv. Petra a Pavla) egy nagy és impozáns templom Brno városában, Csehországban. A város egyik legjelentősebb műemlékének tartják, és a neogótikus építészet kiváló példája.

A székesegyház 1904 és 1909 között épült egy korábbi templom helyén, amely több évszázadon át állt ugyanazon a helyen. A székesegyházat August Prokop építész tervezte, és az ország egyik legnagyobb és legimpozánsabb temploma. A katedrális külsejét bonyolult faragványok, szobrok és domborművek díszítik, amelyek az őket alkotó művészek ügyességét és kézműves munkásságát tükrözik.

A Szent Péter és Pál székesegyház belseje ugyanilyen lenyűgöző: a nagy hajó boltíves mennyezettel és díszes oldalkápolnák sorával rendelkezik. A főoltár a katedrális központi eleme, amely Ferdinand Engelmüller nagyméretű triptichon festményét díszíti. A templomhajót a szentélytől elválasztó kórusernyő a gótikus vasművek remekműve, amelyet bonyolult minták és figurális motívumok díszítenek.

A székesegyházban számos figyelemre méltó műalkotás is található, többek között ólomüveg ablakok, festmények és szobrok. Az egyik leglenyűgözőbb darab a Madonna és gyermeke szobor, amelyet Josef Václav Myslbek szobrász készített.

A Szent Péter és Pál székesegyház nemcsak istentiszteleti hely, hanem a brünni kulturális és társadalmi élet egyik központja is. A székesegyház rendszeresen ad otthont koncerteknek, kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek, amelyek a város egész területéről és azon túlról is vonzzák a látogatókat.

Összességében a Szent Péter és Pál székesegyház a neogótikus építészet csodálatos példája, valamint Brno városának fontos kulturális és történelmi nevezetessége. Nagyszerűsége és szépsége miatt az építészet, a művészet és a történelem iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan úti cél.

 
Cím

Petrov 9, 602 00 Brno 2

Nyitva tartás


hétfő 08:15–18:30
kedd 08:15–18:30

szerda 08:15–18:30
csütörtök 08:15–18:30
péntek 08:15–18:30
szombat 08:15–18:30
vasárnap 08:15–18:30

Megközelítés

Villamos 1, 4, 8, 9, 12
Megálló: Zelný trh


A brnói ŠPILBERK VÁR

ASpielberg-kastély (csehül Špilberk) egy történelmi kastély Brno városában, Csehországban. A 13. századból származó vár a város egyik legfontosabb nevezetessége, amely jelentős szerepet játszott a város történelmében.

A várat a városra néző dombon építették, és eredetileg erődítménynek szánták, hogy megvédje a várost a betolakodóktól. Az évszázadok során a várat többféle célra használták, többek között börtönként, katonai laktanyaként és múzeumként.

A vár külsőleg is lenyűgöző, magas, vastag falaival és impozáns tornyaival. A vár legjellegzetesebb vonása a magas, karcsú torony, amely több mint 50 méter magasra emelkedik, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a környező vidékre. A várban többféle építészeti stílus is megtalálható, ami tükrözi hosszú és változatos történetét. Különösen figyelemre méltó a gótikus stílusú kápolna, amelyet a 14. században építettek a várhoz, és amely bonyolult faragványokkal és ólomüveg ablakokkal rendelkezik.

A kastély belseje ugyanilyen lenyűgöző, számos szobával és kamrával, amelyek tükrözik az évszázadok során tapasztalt változatos használatot. A belső tér legszembetűnőbb eleme a Nagyterem, amelyet bankettek, ünnepségek és más fontos események rendezésére használtak. A terem díszes freskókkal és stukkókkal van díszítve, és az alkotó művészek ügyességéről és kézügyességéről tanúskodik.

A Spielberg-kastély ma a Brünni Városi Múzeumnak ad otthont, amely a város történelmét és kultúráját bemutató kiállításokat tartalmaz. A múzeumban számos műtárgyat, többek között középkori fegyvereket, történelmi dokumentumokat, valamint a gótika és a reneszánsz korszakból származó műalkotásokat mutatnak be.

Összességében a Spielberg-kastély a középkori építészet figyelemre méltó példája, és kihagyhatatlan úti cél a történelem és a kultúra iránt érdeklődők számára. Impozáns jelenléte és gazdag történelme Brno városának egyik legjelentősebb nevezetességévé teszi.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

Itt raboskodott Kazinczy, akire maradandó élményt tett vár, mert erről írta meg „Fogságom naplója” c. művét. 1927-ben felavatott emléktáblája szerint 1795-1799 között ült itt; valójában 1795. október 7-én nyelte el őt a kazamata, de aztán emeleti szobát kapott, később (egyes források szerint már 1798-ban) Kufsteinbe került.Az itteni látnivalók: * A sáncról lenyűgöző a panoráma Brno városára és a várra, amelyben a Brno-i városi múzeum is helyet kapott; a he- lyszínen koncerteket, színházi előadá- sokat és fesztiválokat tartanak. * Tizenöt harangból álló harangjáték, kilátó a vár saroktornyában, a Szentháromságnak szentelt barokk kápolnával. * Kazamaták, sötét, kanyargó folyo- sók, amelyek padlóját számos rette- gett bűnöző koptatta az egész Habsburg-monarchiából.


Cím

Špilberk 210/1, 662 24 Brno

Nyitva tartás


hétfő Zárva
kedd 09:00–17:00

szerda 09:00–17:00
csütörtök 09:00–17:00
péntek 09:00–17:00
szombat 09:00–17:00
vasárnap 09:00–17:00

Megközelítés

Villamos 4,
Megálló: Komenského náměstí


Óramű Brnóban

Azóramű alkotója Oldřich Rujbr neves cseh művész és órásmester volt, aki számos egyedi és érdekes órát készített Brünnben. Egyik leghíresebb műve a brünni Igazságügyi Palota (csehül Justiční palác) homlokzatán található óra.

Az óra figyelemre méltó példája Rujbr kézműves és művészi munkásságának. Az óra számlapja öntött bronzból készült, és bonyolult mintákat és szimbólumokat tartalmaz, többek között a Napot és a Holdat, egy zodiákus naptárat, valamint az igazságszolgáltatást karddal és mérleggel a kezében ábrázoló képet. Az órát két bronzfigura veszi körül, az egyik a Törvényt, a másik az Igazságot jelképezi.

Az óra egyik legérdekesebb jellemzője az a mechanikus szerkezet, amely óránként megszólaltatja a harangokat. A szerkezetet több fémfigura alkotja, köztük egy bíró, egy fogoly és egy hóhér, akik a harangok megszólalása közben hátborzongató táncot járnak. A figurák a bírósági eljárás különböző szakaszait jelképezik, a foglyot bíróság elé állítják, majd végül kivégzik.

Az Igazságügyi Palota órája nemcsak figyelemre méltó időmérő, hanem Brno kultúráját és történelmét tükröző műalkotás is. Rujbr ügyességéről és kreativitásáról tanúskodik, és a mai napig a város népszerű látványossága.
Cím

Náměstí Svobody

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos 1,4, 8,9,12
Megálló: Náměstí Svobody


Bátorság szobor Brnóban

ABrünn egyik legnevezetesebb szobra a Bátorság szobra (csehül Pomník statečnosti), amely a város szívében, a Náměstí Svobody főterén található. A szobrot 1928-ban állították fel, és a bátorság és az erő erőteljes szimbóluma a megpróbáltatásokkal szemben.

A szobor egy fiatal férfit ábrázol, aki magasan áll, és a horizont felé tekint, arca elszánt arckifejezéssel. Egyszerű ruhát visel, egyik vállán kabátot, kezében kalapot tart. Pózából a készség és az elszántság sugárzik, mintha készen állna arra, hogy szembenézzen bármilyen kihívással, amely az útjába kerülhet.

A szobrot František Bílek cseh szobrász készítette, aki hősi és mitológiai alakok ábrázolásáról ismert. Bíleket a bátorság és a vitézség eszménye ihlette, amely szerinte a cseh nép számára a politikai és társadalmi felfordulások közepette alapvető fontosságú tulajdonságok.

A Bátorság szobra Brno fontos nevezetességévé vált, és a helyiek és a turisták kedvelt gyülekezőhelye. Emlékeztet arra, hogy még a nehézségek ellenére is ki kell állni azért, amiben hiszünk, és a cseh nép rugalmasságának és elszántságának szimbóluma.

A szobor a város történelmében számos fontos esemény, többek között politikai gyűlések és tüntetések helyszíne is volt. Az 1989-es bársonyos forradalom idején, amely a csehszlovákiai kommunista uralom végét jelentette, a Bátorság szobra a remény és a szabadság szimbólumává vált a brünni emberek számára.

Összességében a Vitézség szobra egy erőteljes és inspiráló műalkotás, amely a brünni emberek számára oly fontos bátorság és erő eszméit tükrözi. Akár lakos, akár látogató, a szobor kihagyhatatlan látnivaló a városban, és emlékeztet a cseh nép kitartó szellemére.
Cím

Moravské Náměstí 6

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos 1,4, 8,9,12
Megálló: Moravské Náměstí


Brno, ZELNÝ TRH –KÁPOSZTA-PIACTÉR

AKáposzta tér, vagy csehül Zelný trh, egy történelmi tér a csehországi Brno szívében. A tér nevét a káposztáról kapta, amelyet a múltban hagyományosan itt árultak, és évszázadok óta a város fontos központja.

A Káposzta tér egyik legjelentősebb nevezetessége a Zöldségpiac, egy nagy épület, amely a 19. század óta a város kereskedelmi és kereskedelmi központjaként szolgál. A piac számos árusnak ad otthont, akik friss termékeket, húsokat, sajtokat és egyéb árukat árulnak, és továbbra is népszerű célpontja a helyieknek és a turistáknak egyaránt.

A téren több történelmi épület is található, köztük a régi városháza (csehül Stará radnice) és a Szent Mihály-templom (csehül Kostel svatého Michala), amelyek mindkettő a 14. századból származik. Ezek az épületek a gótikus és barokk építészet kiváló példái, és bepillantást engednek a város gazdag történelmébe.

Történelmi és kulturális jelentősége mellett a Káposztás tér a vásárlás, az étkezés és a szórakozás élénk és pezsgő célpontja is. A téren számos üzlet, kávézó és étterem sorakozik, és népszerű gyülekezőhelye azoknak, akik szeretnék magukba szívni a város élénk hangulatát.

Összességében a Káposzta tér kihagyhatatlan úti cél Brünnben mindazok számára, akik szeretnék megtapasztalni a város gazdag történelmét és kultúráját. Akár történelmi nevezetességeket szeretne felfedezni, akár friss termékeket szeretne vásárolni, akár élénk hangulatban szeretne étkezni, ezen a nyüzsgő és történelmi téren mindenki találhat kedvére valót.
Cím

Zelný trh

Nyitva tartás


Köztér

Megközelítés

Villamos 1,4, 8,9,12
Megálló: Zelný trh


Brno VILLA TUGENDHAT

AVilla Tugendhat egy modernista építészeti remekmű a csehországi Brünnben. Ludwig Mies van der Rohe német építész tervezte, és 1928 és 1930 között épült a Tugendhat családnak, egy gazdag zsidó családnak, amely a textiliparban szerzett vagyont.

A villa a 20. század elején kialakult nemzetközi stílus kiváló példája, amely az egyszerűséget, a funkcionalitást és az olyan modern anyagok használatát hangsúlyozta, mint az acél, az üveg és a beton. A villa kialakítása ezt az esztétikát tükrözi, tiszta vonalakkal, nyitott terekkel, valamint a beltéri és kültéri területek zökkenőmentes integrációjával.

A villa egyik legszembetűnőbb jellemzője a nagy, padlótól a mennyezetig érő ablakok használata, amelyekből a környező tájra nyílik pazar kilátás. Ezek az ablakok lehetővé teszik a természetes fény beáramlását a belső terekbe, a nyitottság és átláthatóság érzetét keltve.

A villa egy központi csarnok köré szerveződik, amely a fő lakóterületként szolgál, és amelyet más funkcionális terek vesznek körül, mint például az étkező, a konyha és a hálószobák. A villában használt anyagok, mint például a travertin és az ónix, a család gazdagságát és luxus iránti ízlését tükrözik.

Építészeti jelentősége ellenére a Villa Tugendhatnak bonyolult története is van. A Tugendhat család a II. világháború alatt menekülni kényszerült az országból, és a villát ezt követően többféle célra használták, többek között klinikaként, tánciskolaként és kormányhivatalként. Idővel a villa leromlott, és a lebontás veszélye fenyegette.

Az 1980-as években azonban restaurálási munkálatokat indítottak, hogy a villa ismét régi fényében pompázzon. Ma már látogatható, és az építészet és a történelem szerelmeseinek kedvelt célpontja. Az UNESCO a világörökség részévé is nyilvánította, elismerve jelentőségét a modernista építészet remekműveként.

Összességében a Villa Tugendhat az építészet erejének bizonyítéka, amely képes megragadni egy pillanatot az időben, és tükrözi lakói értékeit és törekvéseit. A modernista építészet története és Brno kulturális öröksége iránt érdeklődők számára kötelező látnivaló.

.


Cím

Černopolní 45, 613 00 Brno

Nyitva tartás


hétfő Zárva
kedd 10:00–18:00

szerda 10:00–18:00
csütörtök 10:00–18:00
péntek 10:00–18:00
szombat 10:00–18:00
vasárnap 10:00–18:00

Megközelítés

Villamos 5, 9, 11
Megálló: TomanovaIdegenvezetések

Idegenvezetés Prága

Hagyományos illetve interaktív túráink, hajós városnézések alkalmával, bemutatjuk Prága látnivalóit és nevezetességeit.

IDEGENVEZETÉS PRÁGA

Idegenvezetés Brno

Rövid 2 órás, vagy akár 2 napos idegenvezetés Brnóban és környékén, a Punkva-barlang és a Macocha-szakadéknál.

IDEGENVEZETÉS BRNO

Idegenvezetés Cesky Krumlov

Cesky Krumlov és Ceské Budejovice nevezetességei akár 2 óra alatt, de egy egész napos gazdag program is megszervezhető.

IDEGENVEZETÉS CESKY KRUMLOV

Idegenvezetés Pilzen

Pilzen és a Pilsner Urquell sörgyár meglátogatása 6 órás program keretében, hogy a sörgyár semmi esetre sem maradjon ki.

IDEGENVEZETÉS PILZEN

Idegenvezetés Karlovy Vary

Karlovy Vary legfontosabb látnivalói, a Krsovice sörgyár és a Becherovka múzeum látogatásra 8 órás program keretében.

IDEGENVEZETÉS KARLOVY VARY

Kapcsolat

Hianyzik a név.

Hiányzik az üzenet tárgya.

Hiányzik a telefonszámod

Hiányzik az üzeneted!

Az üzeneted siekresen elküldésre került

Sajnos az üzenetedet nem sikerült elküldeni


Prága, Látnivalók, Idegenvezetés, Sörtúra