Látnivalók Cesky Krumlovban

Nevezetességek Cesky Krumlovban

Látnivalók
Cesky Krumlovban


 

Cesky
Krumlov
látni-
valók,
neve-
zetes,
ségek

Az oldalon Cesky Krumlov látnivalói, és nevezetességei, taláélhatóak, részletes, fényképpel , térképpel és nyitva tartási információkkal. A legfontosabb kötelező látnivalók között, olyan rejtett látnivalók, nevezetességek, is találhatóak amik mellett lehet, hogy csak úgy elsétálna. Nyomtatható térkép és leírásunk alapján viszont, hamar megtudhaták, hogy mi minden, merre található Cesky Krumlovban.

Nem is gondolnánk mennyi sok, rejtett látnivaló mellett haladunk el, amíg valamely kötelező látnivalót keresünk. Sokan csak rövidebb hétvégére utaznak Cesky Krumlovban.

A szórakozás és a kikapcsolódás nem utolsó sorban a sörözés mellett, a legtöbben minél többet szeretnének látni Karlovy Vary nevezetességei közül.

A legfontosabb Cesky Krumlovban látnivalók illetve rejtett nevezetességek, ha valakit jobban érdekelnek, szívesen ajánlunk privát krumlovi idegenvezetést Cesky Krumlovban és a legfontosabb vidéki városokban és Prágában. (Karlovy vary, Cesky Krumlov, Pilzen, Brno). Fiatalos jól felkészült és tapasztalt magyar idegenvezetők muatják meg a látnivalókat Cesky Krumlovban mellett egész Csehországban. Többféle típusu és időtartalmú idegenvezetést, ajánlunk, hogy mindenki megtalálja a legjobban neki valót.
Azoknak akik maguk szeretnék Cesky Krumlovot felfedezni, és térkép alapján felkeresni a látnivalókat, vagy a látnivalók egy részét, ajánljuk, hogy érdemes listát csinálni arról, hogy mit, milyen látnivalókat szeretnének mindenképpen megnézni. Érdemes minden napra egy másik útvonalat tervezni, ami magába foglal a közelben lévő összes látnivalót, így semmi nem fog kimaradni. Cesky Krumlovban a rengeteg látnivaló, múzeum, templom és persze söröző mellett, elég nehéz kiszűrni mit is érdemes igazén megnézni.

A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, ha Cesky Krumlovban járunk!

A város alapítását a várnak köszönheti, amelynek első épületeit az 1200-as években a Witkowitz család építette. 1302-től az új tulajdonos a Rosenberg-dinasztia, akik nemcsak a várat építették tovább és kiszolgáló településként életre hívták a várost, hanem a környék ezüstkészleteit is alaposan kiaknázták, még pénzt is verettek belőle. Ceský Krumlovon érezhető az egykori gazdagság. A régi városmag legfiatalabb házai barokk stílusban épültek, de jócskán akadnak gótikus és reneszánsz épületek is, és ahogy annak lennie kell, a keskeny, kacskaringós utcákat macskakő borítja.

Látnivalók, nevezetességek Cesky Krumlovban


Cesky Krumlov legfontosabb látnivalói


Látnivalók Cesky Krumlovban, és Cesky Krumlov nevezetességei, fényképes bemutatás, eljutási, belépőjegy, és nyitva tartási információk


Látnivaló Cesky Krumlov

Cesky Krumlov:A vár

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sok emelet magas, boltozatos híd tölti ki.

A barokk színház színpada

Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Látnivaló Cesky Krumlov

Cesky Krumlov: Az Óváros

A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.

A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)

A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele-kiállítás mellett fiatal kortárs (cseh és külföldi) művészek alkotásai is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói nem túl erkölcsös életmódjuk miatt ki nem dobták őket.

A 2000-es években nyílt Fotoateliér Seidel múzeumban rengeteg fényképpel mutatják be, milyen is volt az élet a cseh–osztrák–német határvidéken a 19/20. század fordulóján.

A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.

Minden júniusban megrendezik az Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivált, amin a reneszánsz kort, a város „aranykorát” idézik fel színielőadásokkal, régizenei koncertekkel, lovagi tornákkal és fáklyás felvonulással.


Szeretne többet megtudni? A Cesky Krumlov és további látnivalók megtekintése magyar nyelvű, helyi idegenvezető segítségével! Írjon nekünk!

Hianyzik a név.

Hiányzik az üzenet tárgya.

Hiányzik a telefonszámod

Hiányzik az üzeneted!

Az üzeneted siekresen elküldésre került

Sajnos az üzenetedet nem sikerült elküldeni