Látnivalók Cesky Krumlov

Látnivalók nevezetességek Cesky Krumlovban, Utazás, Szállás!

Látnivalók Cesky Krumlov

 

Látnivalók Krumlov,

Látnivalók Cesky Krumlov - A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, amikor Cesky Krumlovban járunk! Utazás, Szállás Krumlovban!

 Minden ami Cesky Krumlov! Utazási tanácsok, nevezetességek, Cesky Krumlovban, térképpel és nyitvatartási információkkal. Legjobb szállások, online foglalási lehetőségek!

Minden ami Cesky Krumlov


Idegenvezetés

Idegenvezetés Cesky Krumlovban, csoportok részére

Idegenvezetés

Szállás

Online foglalható szállások egyénileg utazóknak, szállások csoportok részére

Szállás

Utazás

Utazási és Prakolási tanácsok Cesky Krumlovba autóval érkezők részére.

Utazás

Cesky Krumlov, a mesés középkori város, egy igazi gyöngyszem Közép-Európában. Magyar emberek számára is rendkívül érdemes ellátogatni ide, hiszen a helyszín gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, amely izgalmas és felejthetetlen élményeket nyújthat.
Ha csak kevés idő áll a rendelkezésedre, akár másfél-két órát is érdemes eltölteni a városban. Bár ez idő rövid, mégis meg lehet tapasztalni a város varázsát és felfedezni annak legfontosabb látnivalóit.

A közelsége mellett, népszerűségét annak köszönheti, hogy rengeteg érdekesség várja a Brnóba látogatókat. Mindegy, hogy hosszabb időre vagy csak átutazóban, néhány órára járnak Brnóban az ide látogatók, az itt töltött idő felejthetetlen.

 Mikor érdemes utazni Cesky Krumlovba?
Cesky Krumlovi városnézéshez az év bármely időszakában sort lehet keríteni. Talán a tavasz vagy az ősz a legjobb évszak. Nyáron a Moldva folyón városba érkező vízi sportok kedvelői miatt igen nagy tömeg szokott kialakulni. Csehországnak ebbe a gyöngyszemébe akár novemberben vagy télen is érdemes ellátogatni, mert ekkor vannak a legkevesebben, és egy esetleges rossz idő sem vesz el a város középkori hangulatából. Indulás elött nem árt azonban előbb belekukkantani a krumlovi fesztiválnaptárba, mert a város minden évben több fesztivált is rendez, amire aztán százszámra érkeznek az érdeklődők.

Idegenvezetés Cesky Krumlovban

Legyen az úticél Cesky Krumlov és környéke, vagy csak átutazóban egy 2-3 órás látogatás a cél, helyi idegenvezető igénybevételét feltétlenül ajánljuk csoportok részére. A legfontosabb látnivalók mellett a rejtett látnivalókat is megmutatja Cesky Krumlovban. Bővemm információ: Idegenvezetés Cesky Krumlovban

 

 

 

A Krumlovi Vár

AKrumlovi Vár Cesky Krumlov legnagyobb látványossága és büszkesége. A vár impozáns méreteivel és lenyűgöző építészeti részleteivel rendkívül vonzó célpont a látogatók számára. A vár története több száz évre nyúlik vissza, és gazdag múltjával megeleveníti a középkori időket.

A vár építését a 13. században kezdték el, amikor a rokokó stílusban épült barokk részeinek elődjét emelték. Azonban a legjelentősebb átalakítások és kibővítések a reneszánsz és a barokk korszakokban történtek. A Császári Vár különlegessége, hogy megtartotta eredeti középkori jellegét, és számos stílusban épült része található meg benne.

A vár számos épületből és részből áll, amelyek különböző célokat szolgáltak az évszázadok során. Az egyik legimpozánsabb része a Víztorony, amely egy hatalmas, többemeletes torony és a vár legmagasabb pontja. A Víztoronyból pazar kilátás nyílik a városra és a környező tájra.

A vár területén található a Krumlovi Kastély is, amely a vár legnagyobb épülete. A kastélyban számos kiállítás és múzeum várja a látogatókat. Itt megtekintheted a reneszánsz és a barokk stílusú termekeket, a csodálatos freskókat, valamint a kastély gazdag művészeti gyűjteményét. A kastélyhoz tartozik egy gyönyörű kert is, ahol kellemes sétákat tehetünk és élvezhetjük a virágok és a zöld növényzet varázsát.

A várban található másik jelentős látnivaló a Barokk Színház, amely Európa egyik legjobban megőrzött barokk színháza. A színházban még mindig eredeti állapotában láthatjuk a díszleteket, a színpadot és a fénytechnikát, így egy valódi időutazásban lehet részünk.

A Krumlovi Vár a látogatók számára rendkívül gazdag programokat kínál. Rendeznek itt lovagi tornákat, koncerteket, kiállításokat és egyéb kulturális eseményeket. Az ide látogatók felfedezhetik a vár történetét és érdekességeit

 
Cím

Zámek 59, 381 01 Český Krumlov

Nyitva tartás


hétfő zárva
kedd 9:00–16:00

szerda 9:00–16:00
csütörtök 9:00–16:00
péntek 9:00–16:00
szombat 9:00–16:00
vasárnap 9:00–16:00

Megközelítés

Gyalogosan


A Szent Vitus-templom

ASzent Vitus-templom Krumlovban egy impozáns építmény, amely jelentős szerepet játszik a város vallási és kulturális életében. A templom a város szívében, a történelmi óváros területén helyezkedik el, és a középkori időkben épült.

A Szent Vitus-templom több stílus elemeit ötvözi, ami azt mutatja, hogy az évszázadok során több átépítésen és kibővítésen ment keresztül. Az eredeti épületet a 15. században emelték, és később a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit is felvette. Ez a sokszínűség teszi a templomot különösen érdekessé.

Az épület külső részén láthatók a gótikus stílus jellemzői, mint például a magas torony és a gazdag faragott díszítések. A belső térben a templomot a lenyűgöző falfreskók és festmények díszítik, amelyek bibliai jeleneteket és vallási motívumokat ábrázolnak. A mennyezet csodálatos freskói igazán lenyűgözőek, és elvarázsolják a látogatókat.

Az egyik legfontosabb jellegzetessége a Szent Vitus-templomnak a harangtornyában található óra. Ez a középkori óra a város egyik ikonikus jelképe, és jelzi az idő múlását a város szívében. A templom területén továbbá megtalálhatók a relikviák, amelyeket itt őriznek, mint például a Szent Vitus ereklyéi.

A Szent Vitus-templom a város vallási és kulturális életének központja. Itt tartják a fontos vallási ünnepeket, esküvőket és keresztelőket. Emellett a templomban gyakran rendeznek zenei eseményeket és koncerteket is, amelyek különleges hangulatot varázsolnak a helyszínre.

A templomot látogatva ajánlott felmenni a toronyba, hogy élvezhesd a lélegzetelállító kilátást a városra és a környező tájra. Az óváros szűk utcáinak és történelmi épületeinek panorámája lenyűgöző látványt nyújt.

 
Cím

Kostelní, 381 01 Český Krumlov

Nyitva tartás


hétfő zárva
kedd 9:00–16:00

szerda 9:00–16:00
csütörtök 9:00–16:00
péntek 9:00–16:00
szombat 9:00–16:00
vasárnap 9:00–16:00

Megközelítés

Gyalogosan


Egon Schiele Múzeum

AzEgon Schiele Múzeum Cesky Krumlovban egy izgalmas és fontos művészeti intézmény, amely dedikálva van az osztrák festőművész, Egon Schiele emlékének. A múzeum egy gyönyörű barokk épületben található, amely a város történelmi részén helyezkedik el.

Egon Schiele, a 20. század elején élt osztrák festő, a modern expresszionizmus egyik kiemelkedő alakja volt. Ő maga soha nem látogatta Cesky Krumlovot, de néhány alkotása a városban található természeti és építészeti környezet inspirációjának eredményeként született. A múzeum az ő tiszteletére jött létre, hogy bemutassa és megőrizze művészetét.

Az Egon Schiele Múzeum rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely több mint 200 műalkotást tartalmaz, beleértve festményeket, rajzokat és grafikákat is. A kiállítás bemutatja Schiele munkásságának különböző szakaszait, beleértve a korai expresszionista alkotásoktól egészen az utolsó évek műveiig.

A múzeum állandó gyűjteményén kívül időszakos kiállításokat is rendeznek, amelyek bemutatják más kortárs művészek munkáit vagy érdekes témákat, kapcsolódva Schiele művészetéhez. Ezek a kiállítások további izgalmas és inspiráló élményt nyújtanak a látogatóknak.

Az épület maga is lenyűgöző, és egyedülálló környezetet biztosít a műalkotások bemutatásához. A múzeum modern kialakítása és a klasszikus építészeti részletek összefonódása kellemes kontrasztot teremt. Az elegáns teremek és a megfelelő megvilágítás elősegítik a műalkotások fokozott élményét és értelmezését.

A látogatók számára számos interaktív elemet és segédanyagot is biztosítanak, amelyek segítenek megérteni Schiele műveinek kontextusát és jelentőségét. Ezenkívül a múzeum központi elhelyezkedése lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezzük Cesky Krumlov többi látnivalóját és élvezzük a város kulturális és történelmi kincseit.
Cím

Široká 71, 381 01 Český Krumlov

Nyitva tartás


hétfő zárva
kedd 10:00–18:00

szerda 10:00–18:00
csütörtök 10:00–18:00
péntek 10:00–18:00
szombat 10:00–18:00
vasárnap 10:00–18:00

Megközelítés

Gyalogosan


Cesky Krumlov rövid története és látnivalói

Alapítását a várnak köszönheti, amelynek első épületeit az 1200-as években a Witkowitz család építette. 1302-től az új tulajdonos a Rosenberg-dinasztia, akik nemcsak a kötelezően látnivaló várat építették tovább és kiszolgáló településként életre hívták a várost, hanem a környék ezüstkészleteit is alaposan kiaknázták, még pénzt is verettek belőle. Ceský Krumlovban érezhető az egykori gazdagság. A régi városmag legfiatalabb házai barokk stílusban épültek, de jócskán akadnak gótikus és reneszánsz épületek is, és ahogy annak lennie kell, a keskeny, kacskaringós utcákat macskakő borítja.A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sok emelet magas, boltozatos híd tölti ki. A barokk színház színpada Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

Cesky Krumlov egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Látnivalók Cesky Krumlov - A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, ha Cesky Krumlovban járunk!

A Szent Vitus-templom Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma.

A főtéren álló régi városházát 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésvel. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)

A városban működik az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele-kiállítás mellett fiatal kortárs (cseh és külföldi) művészek alkotásai is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói nem túl erkölcsös életmódjuk miatt ki nem dobták őket.

A 2000-es években nyílt Fotoateliér Seidel múzeumban rengeteg fényképpel mutatják be, milyen is volt az élet a cseh–osztrák–német határvidéken a 19/20. század fordulóján.

A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.

Minden júniusban megrendezik az Ötszirmú Rózsa Ünnepe nevű fesztivált, amin a reneszánsz kort, a város „aranykorát” idézik fel színielőadásokkal, régizenei koncertekkel, lovagi tornákkal és fáklyás felvonulással.


Látnivalók Csehországban


Látninavók Prága

Hagyományos illetve interaktív túráink, hajós városnézések alkalmával, bemutatjuk Prága látnivalóit és nevezetességeit.

LÁTNIVALÓK PRÁGA

Látninavók Brno

Rövid 2 órás, vagy akár 2 napos idegenvezetés Brnóban és környékén, a Punkva-barlang és a Macocha-szakadéknál.

LÁTNIVALÓK BRNO

Látninavók Cesky Krumlov

Cesky Krumlov és Ceské Budejovice nevezetességei akár 2 óra alatt, de egy egész napos gazdag program is megszervezhető.

LÁTNIVALÓK CESKY KRUMLOV

Látninavók Pilzen

Pilzen és a Pilsner Urquell sörgyár meglátogatása 6 órás program keretében, hogy a sörgyár semmi esetre sem maradjon ki.

LÁTNIVALÓK PILZEN

Látninavók Karlovy Vary

Karlovy Vary legfontosabb látnivalói, a Krsovice sörgyár és a Becherovka múzeum látogatásra 8 órás program keretében.

LÁTNIVALÓK KARLOVY VARY