Látnivalók Brnóban


A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni, ha Brnóban jársz!

 

Brno nevezetességei egy viszonylag kis területen helyezkednek el, amely jól megközelíthető a gyakori villamos- és autóbuszjáratokkal. Ellentétben a más nagyvárosokban megszokottól, probléma nélkül találtunk parkolóhelyet közel a városközponthoz is.

A monda szerint a mai Brnót egy Bryno nevet viselő törzsfőnök alapította: a név egyben lápos, mocsaras vidéket is jelentett, ami meg is felelt az akkori körülményeknek Dél-Moráviában. A régi magyar feljegyzésekben a Berén névvel illették a települést, ma már a legelterjedtebb a cseh Brno, helyenként a német Brünn elnevezés. Brno a Pozsonyt Prágával összekötő autópálya mentén fekszik Csehország délkeleti részén, az ország második legnagyobb városa a maga közel 400 ezer lakosával.

Brno legérdekesebb látnivalói közé a Szent Péter és Pál katedrális, valamint a Spilberk (azaz Spielberg) vár tartozik. Előbbit a város jól behatárolható óvárosában találjuk, az utóbbihoz egy kis hegymászás is tartozik, de megéri a kisebb kirándulás. Már csak azért is, mert a XVIII. század végén a magyar jakobinus mozgalom tagjait, köztük Kazinczy Ferencet is itt börtönözték be, erről márványtábla is megemlékezik a következő szöveggel: „A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és a haladásért. A magyar nép – 1964”.

A régi negyedben érdemes megnézni a híres óvárosházát, az előtte található brnói sárkánnyal és a brnói kerékkel. A közelben található a Káposztapiac tér (Zelny trh), amely a mindmáig zöldségpiacként üzemel. Különleges látnivalót kínál a Szent Jakab-templom a maga 92 méteres tornyával és a Szent Kereszt templom is, amelynek kriptáiban 153 szerzetes holtteste mumifikálódott. A múmiák közül mintegy 40 tárlat keretében tekinthető meg, amint az egyik üvegkoporsóban Trenck Ferenc báró (1711–1749) pandúrezredes földi maradványai is.

Ennél is vérfagyasztóbb élményt kínálnak a Szent János-templom csontkamrái, ahol az épület 2001-es felújítási munkálatai közepette több mint 50 000 ember maradványait, csontokat és koponyákat találtak meg. Az áldozatoknak elképesztően bizarr emléket állítottak.

 

Brno ÓVÁROSHÁZA

Látnivalók Brno

Brno ÓVÁROSHÁZA

Brno legrégebbi világi épülete, amely a 13. század közepétől egészen 1935-ig a városvezetés székhelyeként szolgált.

* Késő gótikus kapu, ívelt toronnyal, amely Anton Pilgram szobrászművész munkája.

* Brno két szimbóluma a boltozatos ka- pualjban, egy kitömött krokodil, híres úgynevezett Brno-i sárkány és a fából készített kocsikerék.

* A tanácsház udvarára és tornyába in- gyenes a belépés – ez utóbbiban kilátó galéria is található.

 


Brno SZENT PÉTER KATEDRÁLIS

Látnivalók Brnóban

 

Brno SZENT PÉTER KATEDRÁLIS

A város legszembeötlőbben domináns építménye, amely a Petrov domb fölé emelkedik. A kezdetei egészen a 12. század hetvenes éveire nyúlnak vissza, amikor ezen a helyen egy román rotunda magasodott.

* Egy gótikus és két barokk átépítés; jellegzetes két torony, amely August Kirkstein munkája – az 1909-es neo- gótikus rekonstrukció eredménye.

* A Petrov-domblábon fekvő Denis- parkból remek kilátás van Brno-ra, jó időben még a Pálava (természetvédel- mi terület az osztrák határ közelében) is látható innen.

* A parkban szökőkút és a Napóleon elleni 1818. évi győztes csatára emlékeztető obeliszk van

 


Brno ŠPILBERK VÁRA

Látnivalók Brnóban

 

Brno ŠPILBERK VÁRA

p>Egy 13-századbeli, kiterjedt citadella, ame- lyet a 17. és 18. században egy hatalmas katonai erődre építettek át, azt követően pedig a legsúlyosabb bűnözők és politikai foglyok börtönére.

Az itteni látnivalók:

* A sáncról lenyűgöző a panoráma Brno városára és a várra, amelyben a Brno-i városi múzeum is helyet kapott; a he- lyszínen koncerteket, színházi előadá- sokat és fesztiválokat tartanak.

* Tizenöt harangból álló harangjáték, kilátó a vár saroktornyában, a Szentháromságnak szentelt barokk kápolnával.

* Kazamaták, sötét, kanyargó folyo- sók, amelyek padlóját számos rette- gett bűnöző koptatta az egész Habsburg-monarchiából.

 

 


Brno SZOBRAI

Látnivalók Brnóban

 

Brno SZOBRAI

Brno központjában számos szobor található, amelyek legismertebbike a Svoboda (Szabadság) téren található óramű, illetve a Moravské (Morva-) téren található Odvaha (Bátorság) szobor.

* A fekete gránitból készült óramű vagy toronyóra 2010-ben épült, az alkotói pedig Oldřich Rujbr és Petr Kameník. Magassága közel 6 méter, formája egy töltényre hasonlít, és így a város a harmincéves háború alatti hősies védelmére emlékeztet a svédek ostromlásával szemben.

* A Bátorság szobra 2015-ben készült, az alkotó pedig Jaroslav Róna. A nyolcméteres bronzszobor lovagokat ábrázol, szokatlanul hosszú lábakkal és a bátorság allegóriájaként tervezték.

 


Brno ZELNÝ TRH –KÁPOSZTA-PIACTÉR

Látnivalók Brnóban

 

Brno ZELNÝ TRH –KÁPOSZTA-PIACTÉR

13. századi tér, piaccal, szökőkúttal, szoborcsoporttal és két színházzal. Csakúgy, mint a múltban, friss gyümölcsöt és zöldséget vásárolhat itt.

Az itteni látnivalók:

* Fedett piac, kilátással a városra.

* Az erlachi Johann Bernhard Fischer barokk Parnas kútja.

* Dietrichstein-palota, Brno egyik legrégebbi palotaépülete.

* A Žďár-kolostor apátságának barokk háza és a Fanali Hausperskiek palotája, ahol a Lúd a zsinóron színház ma is játszik.

* Reduta (Erőd), Európa egyik legrégebbi színházépülete, amelyben a tizenegy éves Wolfgang Amadeus Mozart is tartott koncertet.

* Labirintus a Káposzta-piactér alatt, kusza középkori folyosókkal és pincékkel.

 


Brno VILLA TUGENDHAT

Látnivalók Brnóban

 

Brno VILLA TUGENDHAT

A leghíresebb Brno-i villa, amely az úgynevezett villanegyedet uralja. Kiemelt jelentőségű funkcionalista emlékmű.

* Az épületet Ludwig Mies van der Rohe tervezte a Tugendhat házaspár számára.

* Természetes keretbe ültetett, formális épí tészeti tisztaság, a terek, a műszaki és szerkezeti kialakítás kölcsönös függősége, valamint a nemes anyagok felhasználása jellemzi.

* További híres villák: szecessziós Löw- Beer villa (Drobného u. 22, www.vila- lowbeer.cz), szecessziós Jurkovič-villa (Jana Nečase u. 2, www.moravska-ga- lerie.cz/jurkovicova-vila), valamint a funkcionalista Stiassni villa (Hroznová u. 14, www.vila-stiassni.cz).

→ Černopolní 45, www.tugendhat.eu

 


Brno FÖLDALATTI VILÁGÁ

Látnivalók Brnóban

 

Brno FÖLDALATTI VILÁGA

Négy titokzatos túraútvonal Brno városa alatt, amelyek különböző történelmi idősza- kokból származnak.

A Káposzta-piactér alatti labirintus, amely barokk-kori pincék hálózatából áll

→ Zelný trh (Káposzta-piactér) 21, www.ticbrno.cz)

B A pénzverő pince az elfelejtett pénzverő mesterséget idézi.

→ Dominikánské nám. (Domokos-tér) 1, www.ticbrno.cz

C Szent Jakab csonttemplom, Európa második legnagyobb csonttemploma a több mint 50 ezer halott maradvá- nyával

→ Jakubské nám. (Jakab-tér), www.ticbrno.cz)

D 10-Z jelű atombunker, mélyen a Spielberk alatti sziklák belsejében, amelyet akár 500 ember befogadására terveztek

→ Husova ulice (Husz utca), www.10-z.cz

 

 •  

 •  

   Utazászservezők részére

Szükségetek van egy megbízható helyi kapcsolatra, aki segít kialakítani, megszervezni a programot, ismeri a szállásokat, éttermeket, sörgyárakat. Beszéli a cseh nyelvet? Több mint 10 éve van a pályán. Forduljatok hozzánk bizalommal, állandóan elérhetőek vagyunk.

További információ

Prágai csapatépítés cégeknek

Céges utak, csapatépítő utak, konferenciákra, szakmai gyakorlatra érkezőknek segítünk, nem csak szállásfoglalásban, hanem, fordításban, kiegészítő programok szervezésében, transzfer szolgáltatásban, belépőjegyek biztosításában és minden másban.

További információ

Iskolai kirándulás Prágába

Prágai osztálykirándulás ma már nem megvalósíthatatlan. Középiskoláknak, egyetemistáknak, kollégiumi sörtúrák szervezése, tanároknak tantestületi kirándulás szervezése. Szállások akár nagyon olcsón, kollégiumi szobákban.

További információ

Magyar elérhetőség

 • Telefon:
  (+420)-777-84-75-56
 • Email:
  info@pragaclub.hu
 • Levelezési cím:
  Černomořská 2,
 • 101 00 Praha 10
  Csehország