Látnivalók Prága

Nevezetességek Prágában. Kirándulási tippek, hogy mit érdemes megnézni!

Látnivalók
Prága
Kisoldal


 

Prága
látni-
valók

Prága
Neveze-
tességek

Alegfontosabb  Prága látnivalók , és nevezetességek, a prágai Kisoldal és környékén.  Prága legfontosabb látnivalói között kihagyhatatlan a prágai Kisoldal. A negyed központja a Kisoldali tér, ahol a Szent Miklós-templom a barokk templomépítészet remeke. A hozzá csatlakozó jezsuita rendház a kevés magyar vonatkozású prágai hely egyike: itt lakott II. Rákóczi Ferenc, amit emléktábla is jelez. Ma a negyed egyszerre kormányzati központ (itt van a cseh parlament alsó- és felsőháza, több minisztérium és nagykövetség), valamint a turisták kedvenc célpontja. Utóbbit elősegítik a pihenő-sétáló zöld negyedek, a Kampa, és a Petřín-hegy. A városrész híres szülötte Jan Neruda, akinek nevét és itteni munkásságát utca őrzi. A városrész lakosairól szól a Moldvaparti históriák című könyve.

Azoknak viszont akik igazán megszeretnék ismerni, a prágai Kisoldalkörnyékének látnivalóit és nevezetességeit, betekintést szeretnének kapni, mi minden rejtőzik a ''falakon túl'', ajánljuk, hogy a prágai Kisoldal látnivalóit, helyi, magyar nyelvű idegenvezetőnk segítségével tekintsék meg. A nevezetességeket bemutató idegenvezetésm lehet három órás vagy akár három napos is. Többféle típusú és időtartalmú idegenvezetést, ajánlunk Prágában, hogy mindenki megtalálja a legjobban szimpatikus útvonalat. 


A KISOLDAL

A Prágai vár három számozott „udvart” vesz körül az elkeskenyedő keleti részen pedig utcákat alakítottak ki egy kisebb térrel . A várfal tövében de azon kívül az érseki palota és a vár közötti az Új királyi palota északi szárnyától nyugatra elterülő térséget gyakran „Negyedik udvarnak” nevezik.A várat kertek sora veszi körül: az északi oldalon a Királyi kertek a délin a Sánckert és a Paradicsomkert és a Hartig-kert (csehül:Hartigovská zahrada) a Negyedik udvarban a Bástyakert.

A Prágai vár első udvara: más néven Díszudvar a vár három udvara közül a legfiatalabb. Voltaképpen nem önálló tér hanem úgy alakult ki hogy a Hradzsin teret a két előreugró palotaépület vonalában egy kerítéssel kettéosztották — a külső rész maradt Hradzsin tér (Hradčanské náměstí) a belső lett a díszudvar. A kovácsoltvas kerítés kapuja a vár főbejárata.A vasrácsos kerítés kapujának oszlopai valójában nem oszlopok hanem egy páros szoborcsoport talapzata: a szobrok Ignaz Franz Platzer harcoló gigászokat ábrázoló műveinek másolatai. A két oszlop előtt egy-egy őrbódé áll a nyitvatartási időben díszőrséggel az őrségváltást turistalátványossággá alakították. Az őrök kék díszruháját Theodor Pištěk tervezte a parádé alatt hallható fanfárzene Michal Kocáb rockzenész kompozíciója.Az udvart U alakban kerítő épületek az Új királyi palota részei (főépület, déli szárny). Ezeket 1564–1616 között építették a főépület választja el az első udvart illetve a negyedik udvarnak is nevezett Bástyakertet a második udvartól a nyugati szárny az első udvart a Bástyakerttől. Jelenlegi barokk stílusát 1753–1755 között Niccolò Pacassitervei alapján kapta.A főépületnek az első udvarra néző homlokzatát katonai jelvények illetve címerek domborművei díszítik ezeket Ignaz Franz Platzer készítette Az első udvarból a főépület földszintjén átvezető Mátyás-kapun juthatunk át a másodikba.A palota déli szárnyának földszintjén az Új várlépcső felett Jože Plečnik tervei alapján egy sala terrena típusú kilátótermet alakítottak ki.Mivel ma is ebben az épületegyüttesben van a cseh államfő (köztársasági elnök) rezidenciája és hivatala a palota általában nem látogatható csak a nemzeti ünnepeken és korlátozottan.

A Prágai vár második udvara: A Mátyás-kapu alagútján átkelve a második udvarba jutunk; ez kétszer akkora, mint az első, és voltaképpen az Új királyi palota belső udvara. A 16. század második felében alakították ki a hajdani külső vár helyén. Ehhez betömték a várárkot és elbontották a vastag, középkori várfalat. Az itt álló épületek többségét a 16., illetve 17, században emelték, majd Niccolò Pacassi átépítette őket — ennek eredményeként egységesen barokk jellegűek. Az udvar közepén két 17. századi, kovácsoltvas tetővel fedett neoreneszánsz díszkút áll. A nagyobbikat Francesco de Torre építette 1681-ben; rajta a szobor Hieronymus Kohl(Jeroným Kohl) munkája 1686-ból. A tető 1702-ben készült. Az udvar délkeleti sarkában áll a Szent Kereszt kápolna. Niccolò Pacassi tervei alapján Anselmo Lurago emelte 1758–1763 között, amikor Mária Terézia átépíttette a várat. Az 1850-es években átépítették és új festményekkel ékítették. Az épületet nepomuki szent János, szent Péter és szent Pál szobra díszíti; mindhárom Emanuel Max munkája 1854-ből. Oltárán két angyalszobor áll; fölöttük Franz Anton Palko (František Xaver Balko)]1762-ben festett képe függ. 1961-ben itt rendezték be a Szent Vitus-székesegyházkincstárát.

A Prágai vár harmadik udvara: a palota hátsó traktusának északi részén átvezető folyosón juthatunk át. Az udvar fokozatosan épült ki az 1541-es nagy tűzvész után amikor gyakorlatilag minden ezt körülvevő épület leégett és összeomlott. A romok alól a régészek a 20. században sok értékes 10–11. századi leletet ástak ki: faházak és sírok maradványait agyagfalakat román és gótikus kőépületek maradványait stb. Az épületegyüttes egységes arculatát Niccolò Pacassi alakította ki amikor II. Miksa és II. Rudolf palotájának homlokzatát is barokk stílusúra építette át. Az udvart véglegesen Jože Plečnik rendezte az 1920-as évekbenAz udvar északi oldalán magasló Szent Vitus-székesegyház a vár leghíresebb épülete a prágai érsekség főtemploma. Ez Csehország legfontosabb temploma cseh királyok nyughelye egyúttal a gótikus illetve neogót stílus kiváló építészeti példája. Az előtte álló bronz Szent György-szobrot 1373-ban rendelte I. Károly király a Kolozsvári testvérektől. A szobor másolat de eredetije nem messze a Szent György téri művészeti galériában áll. Igazság szerint abból is csak a lovas figurája eredeti a súlyosan megrongált lovat 1562-ben újraöntötték. Az udvar közepén egy 18 m magas obeliszk áll ezt 1928-ban a köztársaság megalakulásának tizedik évfordulójára faragták a mrákotíni bányában fejtett gránitból.A székesegyházhoz egészen közel annak bejáratától jobbra az udvarban álló kétszintes épület eredetije a 11. században épült a prágai püspök palotájának. Azóta többször átépítették mai alakját a Pacassi-féle átépítés idején 17. században kapta. Az épület sarkán szent Vencel szobrát Jan Jiří Bendl faragta 1662-ben. Falán emléktábla örökíti meg az elnöki iroda azon alkalmazottainak nevét akik a második világháborúban életüket adták hazájukért. A világháború után a második Csehszlovákiában az elnöki hivatal munkatársainak művelődési háza és klubja volt . Ehhez az épülethez csatlakozott egykor a Szent Móric-kápolna a prágai püspök magánkápolnája. Ezt valamikor elbontották a régészek csak alapjait tárták fel.

Prága Látnivaló: A prágai LENNON FAL

Aprágai Lennon fal: Az 1980-as évek során, John Lennon az összes cseh kormányellenes tiltakozó szimbólumává vált, mivel a tiltakozók erre, a mára világhírűvé vált falra írták fel dalszövegeit és más politikai szlogenjeit. A híressé vált idézeteitől kezdve, mint az „adj esélyt a békének”, az ezt a korszakot átélő emberektől származó személyes véleményeken keresztül, a fal találóan emlékeztetett arra, hogy a múltban hogyan mentek a dolgok.


Cím

Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1

Nyitva tartás


Nyílvános

Megközelítés

Villamos 22, 23
Megálló: Malostranské námesti


Prága Látnivaló: A prágai SIKLÓ

Aprágai Sikló: A sikló egész évben üzemel, nagyjából 9 órától 23.30-ig, nyáron 10 percenként, máskor pedig 15 percenként közlekedik. Általában áprilisban és szeptemberben néhány hetes üzemszünetet tartanak, amikor elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Ujezd megállónál lehet felszállni, és aminek 3 megállója van, így kedvünk szerint a domb közepén vagy a tetején szállhatunk ki.


Cím

Kisoldal, 118 00 Prague 1

Nyitva tartás


hétfő 09:00–23:30
kedd 09:00–23:30

szerda 09:00–23:30
csütörtök 09:00–23:30
péntek 09:00–23:30
szombat 09:00–23:30
vasárnap 09:00–23:30Megközelítés

Villamos 22, 23
Megálló: Ujezd


Prága Látnivaló: A prágai Letna park

Aprágai Letna park: Prága egy nagyon élhető város. Ennek egyik jele a rengeteg zöld park nemcsak a külső kerületekben hanem a belvárosban is. Az egyik ilyen legnagyobb park a Holesovice és Prágai vár közötti részen a Letna park amely a város szívében a legnagyobb parkok közé tartozik. De a mai Letná többet kínál mint egy kellemes sétát a városi környezetben. Prága egyik leggyorsabban fejlődő kerülete hangulatos kávézóival jellegzetes üzleteivel sportolási és persze sörözési lehetőséggel.


Cím

Letná, 170 00 Prague 7

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos 1,2,6,8,14, 17
Megálló: Sparta


Prága Látnivaló: A prágai PETRIN KILÁTÓ

Aprágai Petrin kilátó: Prágai Petrin kilátó, mely másolata a párizsi Eiffel torony tetejének. A toronyhoz gyalog vagy akár siklóval is fel tudunk menni, ahonnan egy kellemes sétával a Prágai Várhoz is el tudunk jutni. Kitűnő célpont azoknak akik szeretnék elkerülni a tömeget és kis nyugodtságra van szükségük.


Cím

Petřínské sady 633, 118 00 Praha 1-Malá Strana

Nyitva tartás


hétfő 10:00–20:00
kedd 10:00–20:00

szerda 10:00–20:00
csütörtök 10:00–20:00
péntek 10:00–20:00
szombat 10:00–20:00
vasárnap 10:00–20:00Megközelítés

Villamos 22, 23
Megálló: Ujezd


Prága Látnivaló: A prágai KAMPA SZIGET

Aprágai Kampa sziget: Kampa sziget, közvetlenül a Károly híd mellett található. Kitűnő menekülő célpont a turisták elöl. Innen megtalálhatjátok a Lennon falat és a kis-oldal kacifántos utcáin bolyongva, Prága egy másik sokkal nyugottabb arcát ismerhetitek meg. Az ide vezető lépcsőn játszódott a Mission Impossible egyik jelenete. Egykor vízimalmok működtek itt, mára viszont az egyiket modern művészeti múzeummá alakították, a környék pedig tele van éttermekkel és hotelekkel.


Cím

Kisoldal, 118 00 Prague 1

Nyitva tartás


Köztéri

Megközelítés

Villamos 22,23
Megálló: Malostranska


Látnivalók


Látninavók Prága

Hagyományos illetve interaktív túráink, hajós városnézések alkalmával, bemutatjuk Prága látnivalóit és nevezetességeit.

LÁTNIVALÓK PRÁGA

Látninavók Brno

Rövid 2 órás, vagy akár 2 napos idegenvezetés Brnóban és környékén, a Punkva-barlang és a Macocha-szakadéknál.

LÁTNIVALÓK BRNO

Látninavók Cesky Krumlov

Cesky Krumlov és Ceské Budejovice nevezetességei akár 2 óra alatt, de egy egész napos gazdag program is megszervezhető.

LÁTNIVALÓK CESKY KRUMLOV

Látninavók Pilzen

Pilzen és a Pilsner Urquell sörgyár meglátogatása 6 órás program keretében, hogy a sörgyár semmi esetre sem maradjon ki.

LÁTNIVALÓK PILZEN

Látninavók Karlovy Vary

Karlovy Vary legfontosabb látnivalói, a Krsovice sörgyár és a Becherovka múzeum látogatásra 8 órás program keretében.

LÁTNIVALÓK KARLOVY VARY