Prágai idegenvezetés

Magyar nyelvű városnézés Prágában

Prágai és csehországi utazás elött

Telefon:

Csehország ország hívó száma +420 ez olyan, mint Magyarországon a +36. Ezért van, hogy a PrágaClub telefonszáma is +420777847556.

Fontos telefonszámok:

Ne legyen rá szükség, de a 3 legfontosabb szám, ha baj van 158 – rendőrség, 155– mentők, 150– tűzoltók. Az esetben, ha pl. lerobban az autó, vagy fogorvoshoz kell menni, először, érdemes az utazási biztosítóval egyeztetni, az álltaluk megadott telefonszámon. Nemzetközi segályhívó a 112, ami Csehországban is elérhető. Kommunikációs nyelv az angol.

Konnektor:

A Csehországban használatos konnektorok, alkalmasak a Magyarországon használt dugokhoz, még akkor is, ha a csehországi konnektorokban van egy kiálló rész. Tehát nincs szükség adapterre. Ami megtévesztő lehet, hogy a két luk felett kiáll egy pöcök, de ettől még ugyan úgy lehet használni a konnektorokat Csehországban.

Hogy mondjuk: ’’Jó napot’’ csehül?

Nagyon hamar nagyon nagy sikereket érhetünk el, ha utazás elött megtanulunk csehül néhány könnyű kifejezést.

Jó napot- Dobrí den

Köszönöm: Gyekují

Kérem: Proszím

Viszont látásra: Nászkledánou vagy csak Nászkle

Ennél több zsót nagyon nem is kell tudni. A többit, mint például Sör - Pivo, vagy Még egyett kérek - Jesete jedno rosim hamar az emlékezetünkbe fog mélyedni a folyamatos használatttól.

Tömegközlekedés Prágában:

Prágában van minden bizonnyal a legolcsóbb és legjobban összehangolt tömegközlekedési rendszere. Hiba lenne nem használni.
24 órás jegy 110 CZK,
72 órás jegy 310 CZK.
Nyugdíjasoknak, 70 év felettieknek is kell venni jegyet, nem utazhatnak ingyen. Jó tudni, hogy a Prágaiak, nem szeretik, ha a turisták hangoskodnak, alkoholt isznak a tömegközlekedési eszközön. Tartsuk tiszteletben ezt. Ugyancsak jól esik minden idősebb, gyerekes vagy terhes utasnak, ha az ülésünkét átadjuk. További információk tömegközlekedés Prágában

Taxi:

Prága sokáig híres volt az utasokat pofátlanul átverő, taxi sofőrükről. Az utóbbi évben sok minden változott. Megjelentek az online is hívható taxik és fuvarozók, mint pl UBER, LIFTAGO, BOLT. Bátran használjuk ezeket az applikációkat. Arany szabály, utcán ne intsünk le taxit, főleg, ha egy kiadós sörözés után szeretnénk a szállodához jutni.

Kutyák Prágában:

Sokszor hallani, hogy a csehek nem barátságosak. Még a legrútabb pincér szíve is megenyhül, ha kutyával jön valaki. Lehet a kutya hamarabb, kap vizet, mint a gazdája sört . Viszont ki van írva, ha nem lehet bemenni kutyával! Érdemes az ajtón levő jeleket figyelni, vagy a bejáratnál levő ebek részére fenntartott, kutyatálakat.

Csehország, prága: euró vagy korona?

Annyit biztosan válltusnk be előre amennyi az utazás alatt szükséges lehet. Benzinkútaknál, autópálya szélén levő pihenőknél, próbáljunk meg ne EUR-ral fizetni. Abban az esetben, ha tehetjük, kártyával fizessünk, bár még elvétve bevett szokás, hogy azt mondják egyes helyeken a terminál nem működik, így kényszerítve az utazókat, hogy EUR-ral fizessenek, amive persze a rossz válltás miatt biztosan rosszúl járunk. Ekkor jön jól az előre válltott CZK a cseh korona.

Fizetés bankkártyával

Csehországban a kártyás fizetési mód elterjedtebb, mint Magyarországon. Az üzletek, éttermek, panziók bejáratánál általában jelzik, hogy milyen bankkártyával fizethet, de ha MasterCard® és Maestro® kártyával rendelkezik, jó eséllyel tud vele vásárolni. Ha mód van rá, érdemesebb bankkártyával fizetni, hiszen a külföldi kártyás fizetés is a legtöbbször díjmentes, de erről vásárlás előtt érdeklődjön az adott kereskedőnél. Az üzletek, szállóhelyek többségében lehet bankkártyával fizetni, de a kisebb vendéglőkben előfordulhat, hogy csak készpénzt fogadnak el. Magyar forintot még Prágában is csak nehezen válthatunk át koronára, de a helyi ATM-ekből szinte bármikor tudunk koronát felvenni, Prágában ugyanis számos pénzkiadó ATM-automata található. A külföldön történő kártyás fizetés, illetve pénzfelvétel esetén az adott napon irányadó átváltási árfolyammal, illetve a pénzfelvétel esetleges költségeivel kapcsolatban tájékozódjunk előzetesen számlavezető bankunknál.

Prága olcsó vagy drága?

Sokan még most is azt gondolják, Prága olcsó, mert a 90 években az volt. Aki Prágába szeretne látogatni, ne számítson arra, hogy Prága olcsóbb, mint Budapest, vagy mint akármelyik másik nagyváros. Ami még talán olcsó a sör a sörözőkben, de aki például már ásványvizet akar rendelni, vagy üdítőt, az biztosan nagyot fog nézni. De ami a legdrágább mégis a PEREC AZ ASZTALON, SÓS MOGYORÓ AZ ASZTALON!! Több szász koronát, megspórolunk, ha ezeket elküldjük a pincérrel, mielőtt leülünk az asztalhoz. Ezután már csak arra kell vigyázni, ne számoljanak fel olyan ételt, amit nem is rendeltünk. Sajnos egyre elterjedtebb, hogy automatikusan felszámolnak COUVERT-et, asztalhasználati díjat. Amennyiben nyomtatva van a számlán sok mindent nem tudunk ellene tenni. Ez kb 30-30 CZK/fő FONTOS! Borravalót csak akkor kell adni, ha akarunk. Borravalót nem kérhetnek, nem lehet a számlán rajta! Amennyiben tollal ráírják a számlára NE FIZESSÜK ki! Szállások semmivel sem olcsóbbak mint Magyarországon. Aki nem akar lelakott szobában, aludni, vagy 40 percet utazni a belvárosba, annak bizony budapesti vagy balatoni árakkal kell számolni. Akik spórolni akarnak a szálláson érdemes szezonon kívül Prágába látogatni. Ez lehet november-április (ünnepnapok kivéve) Ne feledjük Prága az egyik leglátogatottabb város, ezért érdemes szállást, idegenvezetést, programot mihamarabb időben rendelni!

Prága biztonságos-e?

Igen Prága biztonságos! De mivel az egyik leglátogatottabb város Európában, a zsebtolvajokra, főleg a villamoson és a túlzsúfolt helyeken vigyázzunk. Az utcán parkolni biztonságos, pontosabban semmivel sem veszélyesebb mint Budapest, de ne hagyjunk semmit sem az autóban. Az esetben, ha autónknak hűlt helyét találjuk valószínű csak rossz helyen parkoltunk és elszállították. Ez esetben : http://www.mppraha.cz/ Közlekedjünk okosan Prágában! A cseh fővárosban a tömegközlekedés egyáltalán nem drága, de mielőtt bármilyen jegyet, bérletet váltanánk, érdemes átgondolni mennyit is akarnak utazni tömegközlekedéssel. A legtöbb esetben a sima 24 koronás jegy elegendő, nem érdemes se bérletet, se Prága kártyát venni. További információk a tömegközlekedésről itt.

Utazás Prágába

Autóval Prágába

Autóval leggyorsabban körülbelül 5 óra alatt lehet (Szlovákián keresztül) Budapestről Prágába érni. Prága-Budapest csupán 525 km. Az Ausztrián keresztülmenő útvonal körülbelül 45 perccel hosszabb. Utazás előtt célszerű leellenőrizni az autópályadíjakat, hogy tisztában legyünk az extra költségekkel, vagy nehogy később megbüntessenek bennünket, mert elfelejtettünk matricát vásárolni, vagy elektronikus pályahasználati díjat fizetni.
Fontos tudni:
-Az autópálya felújítása (a felújítás végát 2022-re saccolják, és valószínű, a munkálatok végeztével, majd kezdhetik is újra a felújítást, ugyanis annyira túl van terhelve az autópálya), jóval megnöveli az utazási időt Prágába. Ha nincs baleset akkor is 1,5-2 órával többet kell az utazásra szánni, ami így mér nem 4, 5 – 5 óra hanem könnyedén 6 – 7- óra is lehet!
-Ahol nincs felújítva az autópálya ott annak minősége kritikán aluli, és nem utolsó sorban veszélyes, lukakkal teli, ami az autótoknak sem tesz jót. Lengéscsillapító csere, defekt lehetősége benne van egy ilyen útnak.
-A Prága – Brno közti autópályán, egy km-re eső balesetek száma: 3,6!!! ami többszöröse egy átlag autópálya statisztika számainak. A balesetek többségét a gyorshajtás okozza!
-Prágában a parkolás drága, a belvárosban szinte lehetetlen parkolni (ingyenes parkolás NINCS a belvárosban). Még akkor is, ha autóval érkeztek Prágába, azt ajánljuk, tegyétek le valahova az autót (zárt parkolóba), vegyetek 24 vagy 48 órás jegyet, és használjátok a prágai tömegközlekedési eszközöket.
-Két napos kimerítő, sörös városnézés után valakinek haza kell vezetni. garantáltan a hazafelé vezető út, hosszabbnak tűnik majd mint az idefele tartó út.
Parkolás Prágában
Ha Prágába érve parkolóhely után kutatunk, a magyar rendszerhez hasonlóan zónákkal fogunk találkozni, amelyekben a parkolás ára eltérő lehet. 30, de akár 120 Cseh koronát is fizethetünk óránként, a parkoló elhelyezkedésétől függően. A parkolást olcsóbban is megúszhatjuk, ha Prága kijjebb eső területein állunk meg autónkkal, ahol csupán 10 koronába kerül egy óra. Vannak szállodák, amelyek vendégeik számára felár ellenében őrzött parkolót biztosítanak, így nem kell az utcán megállnunk.

További információ: Parkolás Prágában

Busszal Prágába

Ha busszal utazunk Prágába, az út körülbelül 7,5-8 órát vesz igénybe. A buszok végállomásai általában Prága csomópontjain találhatók, ahonnan tömegközlekedéssel a város bármely pontjára könnyedén eljuthatunk. A különböző busztársaságok számos kedvezményt biztosítanak gyermekeknek, diákoknak, illetve idős és mozgássérült személyek számára. A jegyárak időponttól és busztársaságtól függően változhatnak.
-Busszal Prágába amelyek vendégeik számára felár ellenében őrzött parkolót biztosítanak, így nem kell az utcán megállnunk.

További információ: Busszal Prágában

Vonattal Prágába

Vonattal is eljuthatunk a Cseh fővárosba, amely szintén körülbelül 7,5 óra alatt ér Budapestről Prágába. A buszokhoz hasonlóan a vonatok is a város főbb csomópontjain találhatók, ahonnan szállásunkhoz tömegközlekedéssel juthatunk el. A jegyárak időponttól függően változhatnak.

További információ: -Vonattal Prágába

Repülővel Prágába

Vonattal is eljuthatunk a Cseh fővárosba, amely szintén körülbelül 7,5 óra alatt ér Budapestről Prágába. A buszokhoz hasonlóan a vonatok is a város főbb csomópontjain találhatók, ahonnan szállásunkhoz tömegközlekedéssel juthatunk el. A jegyárak időponttól függően változhatnak.

további információ: -Repülővel Prágába

A prágai kapcsolat


Prágai cseh-
magyar
utazási
iroda
2005
óta
nyújt
segítséget
magyaroknak

Prágai cseh-magyar utazási irodánk, már 2005 óta nyújt elengedhetetlen segítséget, prágai és csehországi utak szervezésben csoportoknak és egyénileg utazóknak egyaránt. Vállaljuk költséghatékony, de tartalmas utazási programok megszervezését és lebonyolítását, Prágába vagy Csehország bármely területére. Egy biztos prágai, magyar nyelvű kapcsolat vagyunk, kisebb vagy akár a több száz főt meghaladó csoportok részére. Évek óta sikeres együttműködő partnereink utazási irodák, utazást szervező személyek, szakmai vagy céges csapatépítő utazást szervező HR kollégák, osztálykirándulást szervező iskolák, és sokan mások, akik csoportos utakat szerveznek, és a legjobbat szeretnék nyújtani a csoportjuknak.

Levesszük a szervezés nyújtotta terhet mindenki válláról. Nem kell időt és energiát fektetnie arra, hogy mindent végigböngéssz az interneten, telefonáljon, emailt írjon amikre legtöbb esetben nem is érkezik válasz. Ne fusson bele az interneten megtévesztő, szinte minden esetben túlárazott programokra. Mi kérésére felvesszük Önnel a kapcsolatot, átbeszéljük mire van igény, és utána elkészítjük a program tervezetet, amit utána le is szervezünk és le is bonyolítjuk az utat, érkezéstől a búcsózásig. Prágai városnézések, idegenvezetések és sörtúrák mellett, a teljeség igénye nélkül, de folyamatosan bővítve, összeszedtük a legfontosabb kötelező és rejtett látnivalók Prágában. Fényképek a látnivalókról, úti filmek.


Idegenvezetés

Látnivalók bemutatása Prágában és egész Csehország területén. Célunk, hogy az idő, amit idegenvezetőinkkel eltöltenek, szórakoztatóan tartalmas, és minden igényt kielégítő legyen, ezért minden idegenvezetés személyre illetve csoportra szabott!

Idegenvezetések

Sörtúra

A nevezetességek, látnivalók bemutatéása mellett ajánljunk, egyénre és csoportra szabott, sörgyárlátogatásokat, sör és ételkóstolókat, Prágában, Brnóban és Pilzenben. A program össze lehet kapcsolni az idegenveztéssel illetve külön programként is tervezhető.

Sörtúrák

Látnivalók

Egy kis kedvecsináló és segítség utazás elött és prágai, csehországi ittatortózkodás alatt.Oldalunkon részletesen, fényképekkel mutatunk be a teljesség igénye nélkül, néhány fontosabb prágai és csehországi (Brno, Cesky Krumlov, Pilzen, Karlovy Vary) látnivalót, történelmi nevezetességeit.

Látnivalók

Utazás

Hasznos utazási információk, autóval, busszal vonattal vagy repülővel érkezők részére!

Utazás

Szolgáltatásaink

Utasok fogadása, transzport, tolmácsolás, programszervezés, csapatépítők megszervezése.

Szolgáltatásaink

Hasznos

Hasznos tanácsok Csehországba érkezőknek. Tömegközlekedés, taxi árak, eurót vagy koronát váltson

Hasznos

ReferenciákUtazás Csehországba


Utazás Prága

Prága az Prága. Egész évben pompázó főváros, közkedvelt célpont egy két - háromnapos kirándulásra, amihez a legfontosabb utazási információkat gyűjtöttük össze.

UTAZÁS PRÁGA

Utazás Brno

Brünn, vagy mára inkább Brnóként emlegetett város tökéletes célpont egy háromnapos kiruccanásra. Már csak a közelsége miatt is. Praktikus utazási információk.

UTAZÁS BRNO

Utazás Cesky Krumlov

Cesky Krumlov praktikus uticél egy egy vagy kétnapos kiruccanásra, Prágából, vagy Brnóból akár busszal, vagy bérelt sofőrrel, ha nem akarunk saját autót használni.

UTAZÁS CESKY KRUMLOV

Utazás Pilzen

Pilzen tökéletes célpont egy egynapos kiruccanásra Prágából. Utazás busszal, vonattal vagy bérelt sofőrrel, érdemes menni, ha nem akarunk saját autót használni, de meg akar sörözni.

UTAZÁS PILZEN

Utazás Karlovy Vary

Prágai utunkat egy Karlovy Vary-s kitérővel színesíthetjük. Utazás busszal, vagy bérelt sofőrrel, érdemes menni, ha nem akarunk saját autót használni.Útba esik a Krsovice sörgyár és a Becherovka múzeum.

UTAZÁS KARLOVY VARY