Hasznos információk

Hasznos információkPrágába és Csehországba utazóknak

Telefon:

Csehország ország hívó száma +420 ez olyan, mint Magyarországon a +36. Ezért van, hogy a PrágaClub telefonszáma is +420777847556.

Fontos telefonszámok:

Ne legyen rá szükség, de a 3 legfontosabb szám, ha baj van 158 – rendőrség, 155– mentők, 150– tűzoltók. Az esetben, ha pl. lerobban az autó, vagy fogorvoshoz kell menni, először, érdemes az utazási biztosítóval egyeztetni, az álltaluk megadott telefonszámon. Nemzetközi segályhívó a 112, ami Csehországban is elérhető. Kommunikációs nyelv az angol.

Konnektor:

A Csehországban használatos konnektorok, alkalmasak a Magyarországon használt dugokhoz, még akkor is, ha a csehországi konnektorokban van egy kiálló rész. Tehát nincs szükség adapterre. Ami megtévesztő lehet, hogy a két luk felett kiáll egy pöcök, de ettől még ugyan úgy lehet használni a konnektorokat Csehországban.

Hogy mondjuk: ’’Jó napot’’ csehül?

Nagyon hamar nagyon nagy sikereket érhetünk el, ha utazás elött megtanulunk csehül néhány könnyű kifejezést.

Jó napot- Dobrí den

Köszönöm: Gyekují

Kérem: Proszím

Viszont látásra: Nászkledánou vagy csak Nászkle

Ennél több zsót nagyon nem is kell tudni. A többit, mint például Sör - Pivo, vagy Még egyett kérek - Jesete jedno rosim hamar az emlékezetünkbe fog mélyedni a folyamatos használatttól.

Tömegközlekedés Prágában:

Prágában van minden bizonnyal a legolcsóbb és legjobban összehangolt tömegközlekedési rendszere. Hiba lenne nem használni.
24 órás jegy 110 CZK,
72 órás jegy 310 CZK.
Nyugdíjasoknak, 70 év felettieknek is kell venni jegyet, nem utazhatnak ingyen. Jó tudni, hogy a Prágaiak, nem szeretik, ha a turisták hangoskodnak, alkoholt isznak a tömegközlekedési eszközön. Tartsuk tiszteletben ezt. Ugyancsak jól esik minden idősebb, gyerekes vagy terhes utasnak, ha az ülésünkét átadjuk. További információk tömegközlekedés Prágában

Taxi:

Prága sokáig híres volt az utasokat pofátlanul átverő, taxi sofőrükről. Az utóbbi évben sok minden változott. Megjelentek az online is hívható taxik és fuvarozók, mint pl UBER, LIFTAGO, BOLT. Bátran használjuk ezeket az applikációkat. Arany szabály, utcán ne intsünk le taxit, főleg, ha egy kiadós sörözés után szeretnénk a szállodához jutni.

Kutyák Prágában:

Sokszor hallani, hogy a csehek nem barátságosak. Még a legrútabb pincér szíve is megenyhül, ha kutyával jön valaki. Lehet a kutya hamarabb, kap vizet, mint a gazdája sört . Viszont ki van írva, ha nem lehet bemenni kutyával! Érdemes az ajtón levő jeleket figyelni, vagy a bejáratnál levő ebek részére fenntartott, kutyatálakat.

Csehország, prága: euró vagy korona?

Annyit biztosan válltusnk be előre amennyi az utazás alatt szükséges lehet. Benzinkútaknál, autópálya szélén levő pihenőknél, próbáljunk meg ne EUR-ral fizetni. Abban az esetben, ha tehetjük, kártyával fizessünk, bár még elvétve bevett szokás, hogy azt mondják egyes helyeken a terminál nem működik, így kényszerítve az utazókat, hogy EUR-ral fizessenek, amive persze a rossz válltás miatt biztosan rosszúl járunk. Ekkor jön jól az előre válltott CZK a cseh korona.

Fizetés bankkártyával

Csehországban a kártyás fizetési mód elterjedtebb, mint Magyarországon. Az üzletek, éttermek, panziók bejáratánál általában jelzik, hogy milyen bankkártyával fizethet, de ha MasterCard® és Maestro® kártyával rendelkezik, jó eséllyel tud vele vásárolni. Ha mód van rá, érdemesebb bankkártyával fizetni, hiszen a külföldi kártyás fizetés is a legtöbbször díjmentes, de erről vásárlás előtt érdeklődjön az adott kereskedőnél. Az üzletek, szállóhelyek többségében lehet bankkártyával fizetni, de a kisebb vendéglőkben előfordulhat, hogy csak készpénzt fogadnak el. Magyar forintot még Prágában is csak nehezen válthatunk át koronára, de a helyi ATM-ekből szinte bármikor tudunk koronát felvenni, Prágában ugyanis számos pénzkiadó ATM-automata található. A külföldön történő kártyás fizetés, illetve pénzfelvétel esetén az adott napon irányadó átváltási árfolyammal, illetve a pénzfelvétel esetleges költségeivel kapcsolatban tájékozódjunk előzetesen számlavezető bankunknál.

Prága olcsó vagy drága?

Sokan még most is azt gondolják, Prága olcsó, mert a 90 években az volt. Aki Prágába szeretne látogatni, ne számítson arra, hogy Prága olcsóbb, mint Budapest, vagy mint akármelyik másik nagyváros. Ami még talán olcsó a sör a sörözőkben, de aki például már ásványvizet akar rendelni, vagy üdítőt, az biztosan nagyot fog nézni. De ami a legdrágább mégis a PEREC AZ ASZTALON, SÓS MOGYORÓ AZ ASZTALON!! Több szász koronát, megspórolunk, ha ezeket elküldjük a pincérrel, mielőtt leülünk az asztalhoz. Ezután már csak arra kell vigyázni, ne számoljanak fel olyan ételt, amit nem is rendeltünk. Sajnos egyre elterjedtebb, hogy automatikusan felszámolnak COUVERT-et, asztalhasználati díjat. Amennyiben nyomtatva van a számlán sok mindent nem tudunk ellene tenni. Ez kb 30-30 CZK/fő FONTOS! Borravalót csak akkor kell adni, ha akarunk. Borravalót nem kérhetnek, nem lehet a számlán rajta! Amennyiben tollal ráírják a számlára NE FIZESSÜK ki! Szállások semmivel sem olcsóbbak mint Magyarországon. Aki nem akar lelakott szobában, aludni, vagy 40 percet utazni a belvárosba, annak bizony budapesti vagy balatoni árakkal kell számolni. Akik spórolni akarnak a szálláson érdemes szezonon kívül Prágába látogatni. Ez lehet november-április (ünnepnapok kivéve) Ne feledjük Prága az egyik leglátogatottabb város, ezért érdemes szállást, idegenvezetést, programot mihamarabb időben rendelni!

Prága biztonságos-e?

Igen Prága biztonságos! De mivel az egyik leglátogatottabb város Európában, a zsebtolvajokra, főleg a villamoson és a túlzsúfolt helyeken vigyázzunk. Az utcán parkolni biztonságos, pontosabban semmivel sem veszélyesebb mint Budapest, de ne hagyjunk semmit sem az autóban. Az esetben, ha autónknak hűlt helyét találjuk valószínű csak rossz helyen parkoltunk és elszállították. Ez esetben : http://www.mppraha.cz/ Közlekedjünk okosan Prágában! A cseh fővárosban a tömegközlekedés egyáltalán nem drága, de mielőtt bármilyen jegyet, bérletet váltanánk, érdemes átgondolni mennyit is akarnak utazni tömegközlekedéssel. A legtöbb esetben a sima 24 koronás jegy elegendő, nem érdemes se bérletet, se Prága kártyát venni. További információk a tömegközlekedésről itt.