Prága látnivalók

10 legfontosabb prágai nevezetsségek és látnivalók, melyeket nem szabad kihagyni

Prága 10 legfontosabb látnivalóinak, és nevezetességeinek részletes, fényképes bemutatása, térképpel, nyitva tartási információkkal.

 

10 legfontosabb Prága látnivaló

10 legfontosabb Prága látnivaló bemutatása

10 legfontosabb Prága látnivaló térképen

10 legfontosabb Prága látnivaló fényképen

TIPP! Helló Prága www.hellopraga.hu blogunkon illetve prágai látnivalók oldalunkon, megtalálhattok minden olyan információt amire az utazás elött és alatt szükségetek lehet, mint páldául Prága és Csehország nevezetességei és látnivalói. Prágába és Csehországba készülő túristák részére  a legfontosabb hasznos utazási  információk. Tömegközlekedés, pénzválltás Prágában! Legjobb éttermek sörözők listája Prágában! Utazási tanácsok, vonattal, busszal vagy autóval érkezőknek! Parkolás Prágában!


Prága látnivalók!  10 legfontosabb prágai nevezetsségek és látnivalók, melyeket nem szabad kihagyni


Azt, hogy merre van a Károly híd, Óváros tér, Vencel tér, könnyen megtalálhatjuk, akár egy egyszerű térkép segítségével. De nem is gondolnánk mennyi sok, rejtett látnivaló mellett haladunk el, amíg valamely kötelező látnivalót keresünk.

Szépségét tekintve Prága az Európa legszebb városának mondott Párizzsal is versenyre kelhet. Története ezeréves, söre világbajnok. Kivételesen jó állapotban megőrződött történelmi város, melynek a folyón átívelő hidak, a látképet uraló templomtornyok, a macskaköves, kanyargós utcákkal teli óváros, a mesebeli épületek adják romantikus hangulatát, az élénk kulturális élet, a jó éttermek és a hagyományos sörözők pedig a folytonos pezsgést garantálják. Csehország 1,2 millió lakosú fővárosa éppen annyira kedvelt úti célja a nászutasoknak, mint a gyermekes családoknak, a hétvégi kikapcsolódásra vágyó egyetemistáknak vagy a világutazó nyugdíjasoknak, hiszen mindenki számára tartogat valamit. Az 1989-es bársonyos forradalom után Csehország kiszabadult a kommunizmus béklyójából, ezzel Prága is elkezdhetett felzárkózni Európa gyöngyszemei, Róma, Párizs, Amszterdam, London mellé. A csehek minden erejüket bevetették, hogy fővárosuk újra méltó fényében ragyogjon és hogy ezt a külföldi turisták számára is egyértelművé tegyék. Nem meglepő, hogy néhány éven belül már tömegesen érkeztek a világ minden tájáról, a forró, nyári napokon sokszor úgy tűnik, mintha a fél világ itt töltené a pihenését.

Károly-híd

Szenteket ábrázoló szobrairól is híres a Károly-híd, ami évszázadokon keresztül az egyetlen összekötő kapocs volt az Alsó-város és az óváros között. A hídról csodálatos kilátás nyílik a középkori tornyokra, palotákra és a prágai várra. A híd Prága történelmében fontos szerepet töltött be. 1357-ben, az árvíz által elmosott Judit-híd helyett építtette IV. Károly, de csak jóval később, 1390-ben készült el. 1648-ban, a harmincéves háború végén ezen a hídon állították meg a svédeket, 1744-ben pedig a poroszokat győzték le itt. Az 500 m hosszú hídra nem lehet úgy rálépni, hogy ne legyen tele turistákkal. Ez Prága egyik jelképe és az utazók abszolút favoritja. Ennek megfelelően nagy részét foglalják el a szuvenír árusok is. A híd egyik végén látható a Bradac, a szakállas fejet ábrázoló dombormű, melyen a középkorban jelölések mutatták, hogy a folyó mikor ért el olyan magas vízszintet, hogy a helyiek jobban tették, ha a hegyekbe menekültek az árvíz elől.

Prágai vár

Prágai vár Kétségkívül a város legnépszerűbb nevezetessége a vár, mely az átélt rengeteg háború és tűzvész ellenére is egy gyönyörű épületkomplexum maradt. A Guinness világrekordok szerint ez a legnagyobb ősi vár a világon, 570 m hosszú 128 m széles, területén hét futballpálya is kényelmesen elférne. A 9. században épített erődöt a 12-13. században építették át és bővítették ki. Benne egy kis közösség kezdett növekedni, ami a város magját alkotta. IV. Károly a 14. században tovább bővítette a várat és folyamatosan felújította, akárcsak a Habsburgok, akiknek a barokk és a neoklasszikus stílusjegyek köszönhetők. Az I. világháború után a vár Csehszlovákia kormányának székhelye lett, ma Csehország miniszterelnökének rezidenciája.

Aranyművesek utcája

A prágai várban a turisták kedvence ez a kis sikátor. Története a 15. századig nyúlik vissza, ebből, valamint a következő évszázadokból számos gyönyörű épület maradt fenn az utcában. Tizenegy történelmi épületben hoztak létre kiállítást, hogy bemutassák a középkori hétköznapokat, mit ettek, mit dolgoztak és hogyan éltek a helybeliek sok száz évvel ezelőtt. Láthatók a korból fennmaradt fegyverek, textilek és használati tárgyak is a színesre festett házikókban. A legenda szerint alkimisták éltek itt, akik fémből próbáltak aranyat készíteni, valójában azonban a 17. században ötvösök lakhelye volt az utca, róluk kapta a nevét is. Az utcába belépőjegyet szednek.

Óvárosi tér

Európa legnagyobb és talán legszebb városi tere, ami a 10. század óta Prága szíve. Még a 20. század elején is itt tartották a piacot, ma főként a turistáké, valamint rendezvényeké, ünnepségeké a főszerep. A város a várfalakon kívül, a folyó jobb partján a 14. században kezdett kiépülni, de az Óvárosi tér eredete még régebbre nyúlik vissza, feljegyzések szerint már a 1091-ben is rendeztek itt vásárokat. Magáról a térről és a környező utcákból is kitiltották az autókat, így az egész környék gyalogos övezet. Ez Prága legimpozánsabb része, a kávézók, sörözők teraszáról órákon át lehet gyönyörködni a színes házak, templomok, paloták kavalkádjában.

Régi Városháza

Az Óvárosi téren álló Városháza 1364-ben készült el, a következő évszázadokban pedig folyamatosan toldozgatták és alakították stílusát. Gótikus tornya és a rajta látható csillagászati óra a város egyik legnevezetesebb eleme. Miután Vak János cseh királytól 1338-ban elnyerték a városi jogokat, a városvezetés úgy döntött, hogy a borra kivetett adókból városházát építenek. Miután elkészült a 70 m magas torony, az épületet rendszeresen újították, gótikus és reneszánsz stílusjegyekkel gazdagították. A II. világháború alatt súlyosan megsérült, de azóta teljesen felújították.

Vencel tér

Vencel tér A tér a 14. században, mint lóvásárok helyszíne kezdte történetét. A 750×60 m kiterjedésű terület magában foglalja Prága központi sugárútját is. 1348-ban IV. Károly az új városrész kiépítésének keretében fogott hozzá a tér kialakításához, ami az Újváros központja lett. A 19. században Csehország védőszentjének tiszteletére keresztelték el és sorra húzták fel köré a hatalmas épületeket. Ma ez Prága kereskedelmi központja, tele üzletekkel, éttermekkel és a turisták számára izgalmas látnivalókkal. Régen azonban számos történelmi eseménynek is tanúja volt. Itt kiáltották ki az első köztársaságot 1918-ban és itt tüntettek a szovjet megszállás ellen 1969-ben. 1989-ben, a bársonyos forradalom idején tömeggyűlések helyszíne volt.

Orloj

Prága Régi Városházának homlokzatán látható a város egyik legismertebb attrakciója a középkor óraszerkezet. Két órakészítő mester alkotta meg 1410-ben a 21. században is tömegeket vonzó csillagászati órát, ami annyira összetett és bonyolult szerkezet, hogy első ránézésre nem is lehet megállapítani róla, pontosan mennyi az idő. Ez a világ harmadik legrégebben készült és a legrégebbi, ma is működő csillagászati órája. Az évszázadok során többször javították, a II. világháború alatt pedig annyira megsérült, hogy csak nagy erőfeszítések árán tudták helyreállítani.

Szent Miklós templom

Az Óvárosi tér északi részén áll a 18. századi templom, Prága egyik legszebb barokk temploma. Nemcsak kívülről lenyűgöző, de belseje is sok látnivalót tartogat. Nagy, zöld kupolája összetéveszthetetlen, építését a neves német építész, Kristof Dientzenhofer kezdte, majd fia és az olasz Anselmo Lurago fejezte be a munkálatokat 1755-ben. Belsejében Európa legnagyobb freskója és az az orgona is látható, melyen Mozart játszott 1787-ben.

Táncoló Ház

Prága modern kori épületei közül a leghíresebb az 1996-ban átadott Táncoló Ház. Tervezői, Vlado Milunic és Frank O. Gehry az épület stílusát “modern barokként” aposztrofálták. A ház minden szempontból kitűnik környezetéből, a hatalmas üvegfelületek és a történelmi környezettől idegen építészeti stílus miatt is. A prágaiakban a ház ötlete elsőre ellenszenvet ébresztett, de azóta megbarátkoztak vele, sőt kifejezetten nagyra értékelik ezt a különleges építészeti alkotást.

 

 • Látnivalók Prágában, nevezetességek A Szent Gyürgy szobor

  Károly-híd

  Károly-híd Szenteket ábrázoló szobrairól is híres a Károly-híd, ami évszázadokon keresztül az egyetlen összekötő kapocs volt az Alsó-város és az óváros között. A hídról csodálatos kilátás nyílik a középkori tornyokra, palotákra és a prágai várra. A híd Prága történelmében fontos szerepet töltött be. 1357-ben, az árvíz által elmosott Judit-híd helyett építtette IV. Károly, de csak jóval később, 1390-ben készült el. 1648-ban, a harmincéves háború végén ezen a hídon állították meg a svédeket, 1744-ben pedig a poroszokat győzték le itt. Az 500 m hosszú hídra nem lehet úgy rálépni, hogy ne legyen tele turistákkal. Ez Prága egyik jelképe és az utazók abszolút favoritja. Ennek megfelelően nagy részét foglalják el a szuvenír árusok is. A híd egyik végén látható a Bradac, a szakállas fejet ábrázoló dombormű, melyen a középkorban jelölések mutatták, hogy a folyó mikor ért el olyan magas vízszintet, hogy a helyiek jobban tették, ha a hegyekbe menekültek az árvíz elől. forrás: Prága nevezetességei | Miénk a Világ

 • Látnivalók Prágában, nevezetességek, Kubista múzeum

  Kubista Kávéház

  Josef Gočár (1880–1945) a cseh kubizmus egyik atyja, aki a Celetna utcai Fekete Madonna apartmanház tervezésével (1911-12), megalapozta a kubista építészet történelmi gyökereit, azt a formanyelvet, amely a barokkból építkezik. Az ugyancsak cseh, Pavel Janák mellett ő a rondokubizmus másik megteremtője.

 • Látnivalók Prágában

  Fekete Madonna ház

  A Fekete Madonna ház (1911) kubista épület, amely az óvárosban helyezkedik el. Prágában ez volt a kubizmus első példája. Nem tartalmaz barokk homlokzati elemeket, mégis illeszkedik az utcaképbe

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek A Szent Gyürgy szobor

   Károly-híd

   Károly-híd Szenteket ábrázoló szobrairól is híres a Károly-híd, ami évszázadokon keresztül az egyetlen összekötő kapocs volt az Alsó-város és az óváros között. A hídról csodálatos kilátás nyílik a középkori tornyokra, palotákra és a prágai várra. A híd Prága történelmében fontos szerepet töltött be. 1357-ben, az árvíz által elmosott Judit-híd helyett építtette IV. Károly, de csak jóval később, 1390-ben készült el. 1648-ban, a harmincéves háború végén ezen a hídon állították meg a svédeket, 1744-ben pedig a poroszokat győzték le itt. Az 500 m hosszú hídra nem lehet úgy rálépni, hogy ne legyen tele turistákkal. Ez Prága egyik jelképe és az utazók abszolút favoritja. Ennek megfelelően nagy részét foglalják el a szuvenír árusok is. A híd egyik végén látható a Bradac, a szakállas fejet ábrázoló dombormű, melyen a középkorban jelölések mutatták, hogy a folyó mikor ért el olyan magas vízszintet, hogy a helyiek jobban tették, ha a hegyekbe menekültek az árvíz elől.

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek, Kubista múzeum

   Kubista Kávéház

   Josef Gočár (1880–1945) a cseh kubizmus egyik atyja, aki a Celetna utcai Fekete Madonna apartmanház tervezésével (1911-12), megalapozta a kubista építészet történelmi gyökereit, azt a formanyelvet, amely a barokkból építkezik. Az ugyancsak cseh, Pavel Janák mellett ő a rondokubizmus másik megteremtője.

  • Látnivalók Prágában

   Fekete Madonna ház

   A Fekete Madonna ház (1911) kubista épület, amely az óvárosban helyezkedik el. Prágában ez volt a kubizmus első példája. Nem tartalmaz barokk homlokzati elemeket, mégis illeszkedik az utcaképbe

  • Látnivalók Prágában, Zidó negyed Prága

   Régi-új zsinagóga

   A zsidó vallásos élet központja, Prága zsidó negyedének fő zsinagógája a Párizsi utca végén álló, különös nevű Régi-új zsinagóga (Staronová synagoga) Közép-Európa legjelentősebb kora gótikus zsinagógáját 1270-ben építették, és eleinte Új zsinagógának nevezték. Jelenlegi nevét akkor kapta, amikor a szomszédságában egy újabb (azóta lebontott) imahelyet építettek. A 14. század elején előcsarnokot, a 17. században pedig két adószedő pénztárt toldottak hozzá. Az oldalhajót a 18. században, a nők számára építették. Itt tanított, itt adta elő istentiszteleteit a híres bölcselő Löw rabbi (1512–1609), és a legenda szerint a Régi-új zsinagóga padlására gyűjtötték össze az összetört Gólem darabjait is. Prágában ma már csak két zsinagógában tartanak rendszeresen istentiszteletet; ezek egyike a Régi-új zsinagóga (a másik az Újvárosban álló Jubileumi zsinagóga).

  • Látnivalók Prágában, prágai zsinagóga

   Zsidó Negyed

   A XV. század elejétől a prágai zsidók arra kényszerültek, hogy halottaikat a városon belül temessék el, ekkor keletkezett a Régi Zsidó Temető, amely az Európában található zsidó temetkezési helyek közül a második legrégebbi. Körülbelül 12.000 sírkő található itt a legöregebb 1439-ből való, de mivel a helyszűke arra kényszerültek, hogy több rétegben temetkezzenek, körülbelül 100.000 személy nyugszik itt. Mindenekelőtt a leghíresebb síremlék Jehudi Löw ben Bezalelé (1523-1609) akit a világ Löw rabbiként ismer. Csodás képességeit először akkor bizonyította, amikor a császár már nem első alkalommal le akarta bontatni a zsidónegyedet, lakóit pedig száműzetésbe küldeni: a Károly hídon a kocsija elé állt, mire a körülötte álló emberek elkezdték sárral és mindenféle más mocsokkal dobálni – ő azonban virággá változtatta azokat.

  • Látnivalók Prágában

   Zsidó Temető

   A 15. századtól a prágai zsidókat kötelezték arra, hogy halottaikat városukon belül temessék el. Így alakult ki a világon egyedülálló Régi zsidó Temető (Židovský hřbitov). Mivel a többi temető felszámolásakor azokból is ide hozták a sírköveket, a temetőben (Široká u. 3.) mintegy 12 000 síremlék zsúfolódik össze. A helyszűke miatt több rétegben temetkeztek, így valójában több mint százezer ember nyugszik itt. Az utolsó temetés 1787-ben volt. Az ide temetettek közül legismertebb a Löw rabbiként ismert Judah Löw ben Bezalel (1523–1609) – a legenda szerint ő készítette a Gólemet. A sírkő repedéseibe sokan cédulára írt rövid üzenetet dugdosnak három kívánsággal, hogy Löw rabbi teljesítse ezeket. A sírkövekbe faragott szimbólumok az egyes családok nemzetiségét (származási helyét), nevét és foglalkozását fejezik ki. Így például a kanna a templomi szolgálatot teljesítő levitákat jelöli, a szarvas a Cebi családot, a szabó sírkövén ollót, a zenészén hegedűt, a nyomdászén könyvet láthatunk.

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek, Kafka

   Kafka szobor

   A fekete bronzszobor 3,75 méter magas, súlya 800 kilogramm. Egy nagy, öltönyös, arctalan férfialak nyakában Kafka figurája ül, aki könnyen felismerhető jellegzetes kalapjáról. Jobban megvizsgálva az alkotást kiderül, hogy az alsó alak igazából csak üres ruha.  Jaroslav Róna azt mondta, hogy a szobrot Franz Kafka egyik korai novellája, az Egy küzdelem leírása ihlette. A szobor kicsinyített mását kapják meg a Franz Kafka-díj kitüntetettjei.

  • Látnivalók Prágában

   Szent Miklós templom

   Az épület 1832-35 között épült.Tervezte Kilian Ignaz Dientzenhofer, ugyanaz az építész, aki az egri volt minorita templomot is tervezte. Az óváros legrégebbi temploma helyén emelték. A német lakoság alapította eredetileg. 1634-ben a szláv Benedek-rendi szerzetesek kapták meg az épületet. Ezután kapta meg ma is látható formáját. Az előbb említett építész mellett Hans Fitz építőmester vezette a munkálatokat. A kereszt alaprajzú templomhoz francia minták alapján széles kupolát, a homlokzaton főbejáratot s két tornyot építettek. A főhomlokzat gazdag plasztikus díszítést kapott. Ó- és Újtestamentum allegóriái: Szent Miklós, Szent Prokop, Szent Benedek, és Szent Skolasztika láthatóak a középső rizalit párkányán. A tornyok sarkain cseh védőszentek állnak. A templomot 1970 és 1975 között restaurálták. Manapság szinte minden délután koncertek vannak benne, nagyon jó az akusztikája.

  • Látnivalók Prágában, Prága nevezetességek

   Prága Petrin Domb

   A Petřín az 1891-ben megrendezett Jubileumi Kiállítás egyik kiemelt fejlesztési területe volt. Ekkor épült meg – többek között – a Petřín tetején a 63,5 méter magas Petříni Kilátótorony (a párizsi Eiffel-torony másolata), a tükörlabirintus és ebben az évben adták át a forgalomnak a hegycsúcsot a Malá Strana városrésszel összekötő siklóvasutat (a Prága Sikló). A hegytetőn épült fel 1928-ban a Štefánik csillagvizsgáló, amely jelenleg a csillagászatot és a rokon természettudományokat népszerűsítő kiállításokkal és előadásokkal várja a látogatókat

  • Látnivalók Prágában

   Prága Kampa Sziget

   A Kampa északi részét "Prága Velencéjének" hívják, csatornái, és vízre épült házai miatt. A Károly-hídtól lefelé vezető lépcsőn lehet a szigetre jutni, amely lépcső a Mission Impossible híres helyszíne volt. A csendes, békés, zöld sziget remek kikapcsolódást nyújt a nyüzsgő Prága közepén. Főleg remek éttermekkel, és szállodákkal van ma tele. A Kampa parkjában található a híres Lennon-fal.

  • Látnivalók Prágában

   Kilátás Letna Park

   Elképesztő panorámával és hűs, csapolt Gambrinussal várja a megpihenni vágyó Prága-járókat a Letná Beer Garden a Hradzsin látótávolságában. Lehet abban valami, hogy Prága száztornyú város, mert az egyik asztalhoz letelepedve konkrétan hetvenhét tornyot számoltunk össze csekély öt perc alatt. A cseh főváros legszebb kerületei, a Moldván átívelő hidak, a Kisoldal piros cserepes házai és prágai vár méltóságteljes épülettömbje egy hatalmas óriásképeslappá áll össze a szemünk láttára. Aki egyszer is járt a Letná sétálópark sörkertjében, nem felejti.

  • Látnivalók Prágában

   Esti Prága

   Esti idegenvezetés, sötétedés után. Gasztrotúra, esti sörkóstolóval! A kivilágított esti Prága gyönyörű. Másmilyennek fogja látni Prágát, mint nappal a turisták között. Prágai Vár vagy Vencel tér, Óváros tér, esti idegenvezetését, sötétedés után kezdjük.. Kérjen privát prágai idegenvezetést, és mi körbevezetjük, este a Prágai vár üres udvarán és a körülvevő kis utcáin. Velünk betekintést nyerhet a misztikus középkorba, és közben információt kap a jelenkori Csehországról, Prágáról. Egy egészen különleges élmény, különleges légkör. Cseppenjen vissza az igazi középkorba, amit napközben a turistákkal túlzsúfolt várban már nem tehet meg. A legelképzelhetetlenebb, de valós történetek, Prága középkori és jelenkori történelméből. Korosztálytól és igénytől függő útvonalak. Kérésre, asztalfoglalás, vacsora, a Prágai Vár esti idegenvezetés elkezdése előtt, illetve, sörözés az esti idegenvezetés befejezése után. Nappal megnézte az Óvárost, és nem volt energiája már felmenni a várba? Kérjen asztalfoglalást, Prága valamely, megbízható belvárosi sörözőjében, éttermében, majd a vacsora befejeztével, újra kipihenve, feltöltődve, induljunk neki az esti városnézésnek. A prágai, esti idegenvezetés 3, 4 vagy 7 órás. Minden korosztálynak ajánljuk.

  • Látnivalók Prágában

   Károly Híd

   Az alapkövet maga IV. Károly német-római császár helyezte el, miután kikérte az asztrológusok és a zsidó kabbala tudósainak véleményét arról, hogy mi a kezdés legcélszerűbb időpontja. A csillagok az Oroszlán jegyét és az 135797531 számsort jelölték meg, ezért a híd alapkövét az 1357. év 9. hónapjának 7. napján, 5 óra 31 perckor helyezték el. Hogy még biztosabbá tegyék szerencséjüket, az építtetők tojást és tejet is kevertek a köveket összetartó cementbe (a korabeli építészek szerint ez jót tett neki). Ezeket az anyagokat a király a környező falvakból gyűjtette be – néhány, az architektúrában kevésbé jártas falu azonban főtt tojásokat küldött, és ezzel hátráltatta a munkát. Minden kedvező előjel dacára az új híd csak az 1402-ben, tehát 45 év múlva készült el. Sokáig ez volt az egyetlen kőhíd Prágában, ez kötötte össze az Óvárost és a Kisoldalt.

  • Látnivalók Prágában

   Prágai Vár

   Prazsky hrad, a prágai vár Európa legnagyobb várkomplexuma. A Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, ugyanis a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdődött a Várnegyed bővülése. A várat a 14. században IV. Károly gótikus stílusban újjáépítette. Egy 1541-es pusztító tűzvész után szinte az egész negyedet újjá kellett építeni. Csodás kilátása miatt is igen népszerű.

  • Látnivalók Prágában

   Prága Kubizmus

   A cseh kubizmus, ez a művészetekben és az építészetben megvalósuló avantgárd irányzat a XX. század elején az építészettörténet egyik szokatlan epizódja, látszólagos előzmények és folytatás nélkül. Felfedezhetőek azonban azok a történelmi és stílusbeli kapcsolatok a kor más mozgalmaival, amelyek bizonyítják, hogy a cseh kubizmus fontos előfutára az 1920-as és az 1930-as évek deco irányzatainak, az 1960-as évek strukturalista törekvéseinek Hollandiában és Izraelben, valamint a dekonstrukciónak. A cseh kubizmus építészeti szempontból összetett jelenség, ugyanis kapcsolódik környezete barokk stílusához, valamint reagál Otto Wagner építészetére, materializálva a bécsi mester és a szláv tanítványai közötti generációs különbséget. A tér-idő kontinuumaként kezelt térkoncepció megjelenése az épületek zártságának megszüntetését, a belső és külső tér összekapcsolását, szimultán láthatóvá válását jelentette. Az építészeti kifejezést közvetlenül befolyásolta a képzőművészet, s a cseh kubizmus a nemzetköziségre, a politikától való elszigeteltségre törekedett. Az első világháború után azonban, az Osztrák–Magyar Monarchiá­tól való elszakadás miatt kialakult politikai körülmények folytán a pánszláv Csehszlovákia megteremtésekor a kubizmust választották a politikai rendszer megszilárdításának eszközéül, hogy a mesterségesen létrehozott politikai egység új nemzeti identitását erősítse. A kubizmus egyik kései formája az úgynevezett rondokubizmus, amely felhagyott a tektonikus lázadással és a vernakuláris stílus felé fordult, végül pedig egy bizarr klasszicizmusban tetőzött, amelyet gyakran neveznek a csehszlovák nemzet hivatalos stílusának. A cseh kubizmus legjelentősebb alkotói (Pavel Janák vagy Josef Chochol) Otto Wagnert tartották mesterüknek, akárcsak Wagner diákjának, Jan Koterának tanítványai Prágában (Josef Gočár).

  • Látnivalók Prágában

   Arany Prága

   Az „arany Prága” név valószínűleg I. Károly cseh király és (IV. Károly néven) német-római császár (1347–78) idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt nevezték el „aranynak”.

  • Látnivalók Prágában

   Prágai Lucerna

   Az egyik legérdekesebb séta a Vencel térre torkolló Štĕpánská utca 61. alatt kezdődik a Lucerna passzázsba lépve. Az épület Prága első vasbeton építménye, amelyet Václav Havel nagyapja építtetett. Az alagsorban bálterem is van. A passzázs belső tere arab bazári hangulatot idéz, és kupolája alatt függ David Černý híres szobra Vencel királyról, aki fejjel lefelé lógó lovának hasán terpeszkedik. Érdemes itt egy kávéra betérni a tágas Lucerna Café-ba,ahonnan jól beláthatjuk a passzázs nyüzsgő forgatagát.

  • Látnivalók Prágában

   Prága Kis Oldal

   Az Óvárossal szemben, a Moldva túlpartján fekvő városrész, ahová a Károly hídon át juthatunk el a legkönnyebben. Itt tekinthetjük meg a barokk építészet legszebb prágai remekeit. Épületei a 18. század óta változatlanul maradtak fenn. Zegzugos utcái középkori nyomvonal mentén alakultak ki. Itt áll a két prágai Szent Miklós-templom egyike, a Szent Tamás-templom, a Wallenstein-palota, a Lichtenstein-palota, s itt található a hangulatos Kisoldali tér. A német nagykövetség a Lobkovitz-palotában, az olasz követség pedig a Thun-Hohenstein-palotában kapott helyet. A kisoldali Petřin-hegyre (magyarul: Lőrinc-hegy, de ezt kevésbé használják) sikló visz fel, itt áll az Éhségfal, a Csillagvizsgáló és egy kilátó.

  • Látnivalók Prágában

   Óváros téri Szent Miklós-templom

   Az épület 1832-35 között épült.Tervezte Kilian Ignaz Dientzenhofer, ugyanaz az építész, aki az egri volt minorita templomot is tervezte. Az óváros legrégebbi temploma helyén emelték. A német lakoság alapította eredetileg. 1634-ben a szláv Benedek-rendi szerzetesek kapták meg az épületet. Ezután kapta meg ma is látható formáját. Az előbb említett építész mellett Hans Fitz építőmester vezette a munkálatokat. A kereszt alaprajzú templomhoz francia minták alapján széles kupolát, a homlokzaton főbejáratot s két tornyot építettek. A főhomlokzat gazdag plasztikus díszítést kapott. Ó- és Újtestamentum allegóriái: Szent Miklós, Szent Prokop, Szent Benedek, és Szent Skolasztika láthatóak a középső rizalit párkányán. A tornyok sarkain cseh védőszentek állnak. A templomot 1970 és 1975 között restaurálták. Manapság szinte minden délután koncertek vannak benne, nagyon jó az akusztikája.

  • Látnivalók Prágában

   Týn-templom

   A Týn-templom (teljes nevén Týn előtti Boldogasszony templom) egy háromhajós gótikus templom Prága óvárosában, Prága egyik jelképe. A templom az Óvárosi tér és a Celetna utca sarkán áll. A cseh főváros központi helyén foglal helyet, így a város legtöbb pontjáról is jól látható. A 14. század közepén alapított templom helyén korábban egy román majd egy kisebb méretű korai gótikus templom állt. Az épület a mai formáját lényegében 1365-ben nyerte el. (1679-ben tűz pusztított a főhajóban, amelynek boltozatát ezt követően újjá kellett építeni.) A homlokzatot a 18. században barokk stílusban építették át, majd a 19. században egy emelettel magasították. ülönleges, 80 méter magas "kettős tornyát" apró fiatornyok díszítik, ezzel fokozva a templom egyedi megjelenését. Az Ádámot és Évát jelképező két torony közül a déli torony szemmel láthatóan szélesebb.

  • Látnivalók Prágában

   Strahovi kolostor

   A Strahovi kolostort 1140-ben alapította I. Vladislav fejedelem a premontrei rend számára. Az épületegyütteshez két templom, maga a kolostor, az apátsági épület, és a könyvtár tartozik. A borítóképen a bejárat látható. A könyvtárban 900 000 kötet könyv található, köztük több értékes "hungarica", magyar vonatkozású kézirat és könyvritkaság. Az eredetileg román stílusú épület ma teljes egészében barokk stílusú.(Közben volt gótikus és reneszánsz is.) Ma belépőjeggyel a természettudományi gyűjtemény látogatható. A könyvtárba nem engednek be. Kívülről minden épületet meg lehet nézni szabadon. A kolostor kertjéből csodás kilátás esik a városra, a folyóra.

  • Látnivalók Prágában

   Prágai vigadó (Obecní dum)

   Az Óváros szélén álló Lőportorony melletti kulturális és társadalmi központ koncert- és kiállítótermeket, báltermeket, kávézókat, borozókat, sörözőket és éttermeket magában foglaló hatalmas épülete a cseh fővárosnak a turisták által egyik legtöbbet fényképezett műemléke. Az Obecní dum díszítésén ma már nemzetközi hírű korabeli cseh művészek vettek részt: Mikolás Ales, Max Svabinsky, Frantisek Zenísek, Josef Václav Myslbek, Alfons Mucha és mások. A vigadó történelmi eseményeknek is otthont adott. Az Obecní dumban kiáltották ki a Csehszlovák Köztársaságot 1918-ban, és itt ismertették az első törvényeket

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek

   Szarvas árok

   A Szarvas-árok (“Jelení příkop”) , közvetlenül, Prága leglátogatottabb célpontja, a Prágai Vár tövében található. Mély völgyében a Brusnice patak folyik, ez a vár északi védvonala, és egy masszív dombot, a 18. századból származó úgynevezett Lőpor hidat szeli ketté.

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek

   Kubista Kávéház

   Josef Gočár (1880–1945) a cseh kubizmus egyik atyja, aki a Celetna utcai Fekete Madonna apartmanház tervezésével (1911-12), megalapozta a kubista építészet történelmi gyökereit, azt a formanyelvet, amely a barokkból építkezik. Az ugyancsak cseh, Pavel Janák mellett ő a rondokubizmus másik megteremtője.

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek

   JZP piac

   Kicsi, drága piac…de a miénk! Mondhatnák a prágaiak. Ugyanis Prága nem bővelkedik a piacokkal, habár az utóbbi 5 évben 3-4 új piac is megnyílt. Ebből az egyik leghangulatosabb a Jiří z Poděbrad téren levő termelői piac.

  • Látnivalók Prágában, nevezetességek

   Vítkov hegy

   A husziták Zsizska János (félszemű) vezetésével a városrész területén lévő Vitkov-hegyén aratták első hadi sikerüket 1420 júniusában. Innen is kapta ez a városrész a Žižkov (Zsizskov) nevet.

Utazászservezők részére

Szükségetek van egy megbízható helyi kapcsolatra, aki segít kialakítani, megszervezni a programot, ismeri a szállásokat, éttermeket, sörgyárakat. Beszéli a cseh nyelvet? Több mint 10 éve van a pályán. Forduljatok hozzánk bizalommal, állandóan elérhetőek vagyunk.

További információ

Prágai csapatépítés cégeknek

Céges utak, csapatépítő utak, konferenciákra, szakmai gyakorlatra érkezőknek segítünk, nem csak szállásfoglalásban, hanem, fordításban, kiegészítő programok szervezésében, transzfer szolgáltatásban, belépőjegyek biztosításában és minden másban.

További információ

Iskolai kirándulás Prágába

Prágai osztálykirándulás ma már nem megvalósíthatatlan. Középiskoláknak, egyetemistáknak, kollégiumi sörtúrák szervezése, tanároknak tantestületi kirándulás szervezése. Szállások akár nagyon olcsón, kollégiumi szobákban.

További információ

Magyar elérhetőség

 • Telefon:
  (+420)-777-84-75-56
 • Email:
  info@pragaclub.hu
 • Levelezési cím:
  Černomořská 2,
 • 101 00 Praha 10
  Csehország