Prágai szállás, idegenvezetés

Szállásfoglalás, idegenvezetés magyar vendégek és csoportok részére.

Kötelező látnivalók Prágában: Szent György szobor

Prága legfontosabb látnivalói!


Minden ami a legfontosabb látnivalók mellett található!

Miért kihagyhatatlan látnivaló a Szent György szobor?

A Kolozsvári testvérek, mint az sokan esetleg hiszik, valójában nem Kolozsváron éltek és alkottak, hanem Nagyváradon. Az édesapjuk, Kolozsvári Miklós festőművész volt, akiről nem sok adat maradt fent. A fiúk viszont Kolozsváron születtek.

A testvérpárnak egyetlen alkotása maradt meg, a ma Prágában látható Szent György-szobor. Ezt Nagyvárad viharos történelme miatt van így. 1370-re elkészítettek három bronzszobrot. Szent István király, Szent Imre herceg, és Szent László király lovasszobrát. Az alkotásokról nem maradt fenn hiteles ábrázolás, csak Janus Pannonius, Bonfini, és mások leírásaiból ismerjük őket. Ezeknek a szobroknak csak ott van jelentőségük, hogy életükről ma is csak ezen szobrok talapzatán olvasható szövegekből tudunk következtetni. Ezt a három szobrot is el akarta szállíttatni Rudolf császár Prágába 1598-ban. A nagyváradi emberek tiltakozását látva azonban letett erről a tervéről.

A történelem azonban másképp rendelkezett. 1660-ban a törökök elfoglalták Nagyváradot, és a szobroknak nyomuk veszett. Több feltételezés is van, hogy mi történhetett velük. Vagy ágyúgolyót öntöttek belőlük, vagy Evlia Cselebi török utazó feljegyzése szerint, Belgrádba szállították, és a Dunába dobták a három alkotást.
Mind a négy alkotás viaszveszejtétes technikával készült. Végül is, az itt látható Szent György szobor azért maradhatott fenn, mert valószínűleg Nagy Lajos király apósának, IV. Károlynak ajándékozta őket. A két uralkodóház között tervezett házasság miatt ez valóban így is lehetett.
A szobrászok a szobortalapzaton német nyelven írták oda szülővárosuk, Kolozsvár nevét. Egyes források szerint először a pozsonyszentgyörgyi templom főoltárára majd a huszita betörések elől Königgrätzba, és csak ezután, 1471-ben került Prágába.

A szobor viszonylag kis méretével magyarázzák azt a feltételezést, hogy nem is köztérre készült a lovasszobor, hanem valamilyen belső térbe.

Elhelyezését a prágai vár területén többször megváltoztatták. A XVI. században alakították át kútszoborrá. Ebből az időből származik a ló lába előtt látható vízköpős sárkányfej. Feliratos pajzsa, és tőre a XVIII. században elveszett. Ekkor kaphatta zászlóval díszített lándzsáját is. A barokk talapzatot 1929-ben cserélték ki a ma is látható, modern fekete gránittalapzatra.
A szobor alapos vizsgálata kiderítette, hogy a ló, és Szent György alakját egy darabban öntötték.
A feltételezett újra öntést eleve kizárja, hogy a szobrot 1573-ban javító szobrász 15 garas fizetséget kapott munkájáért.

A szobrásztestvérek járhattak Olaszországban tanulmányozni az olasz szobrászatot, mert a sziklás altalaj motívuma ott volt akkoriban 'divat'. Ugyanakkor a bronzlovag magyaros, igen részletesen kidolgozott ruházatot visel. A művészettörténészek tanulmányozták a nyereg kérdését is. Arra jutottak, hogy a honfoglalás kori az a típus, amit a szobrászok a lovon ülő Szent György alajka alá megalkottak.

A magyar kormány 1896-ban, a Millennium évében két másolatot készíttetett a szoborról. Az egyik a Halászbástya alatt, a másik a kolozsvári református templom előtt áll.

 

Mindenkinek kötelező létnivaló aki Prágába jön. .

Hogyan jutunk ide el? Igazán könnyen, a szobor a Prágai vár harmadik udvarán található, közvetlenűl a Szent Vítus katedrális mellett. A 22-es villmaossal a Prazsky hrad megállónál, vagy gyalog is fel lehet jutni a várba.

 

 

 

 

Több rejtett látnivalóról szeretne tudni Prágában? Kérjen privát idegenvezetést!

 

Városnézés Prágában, fiatalos, alkalmazkodó idegenvezetőkkel, magyar nyelven! Idegenvezetés Prágában, már nem azt jelenti, hogy beállunk egy 30 fős csoport mellé, akik mindannyian idegenek nekünk, és követjük az idegenvezetőt, esetleg felülünk egy városnéző buszra, elsuhanunk a látnivalók mellett, és csak fülhallgatón keresztül hallgatjuk az előre rögzített szöveget. Ez nem lenne jó, mert mindannyian mások vagyunk, mindenkit, egy picit más érdekel, 10 éves tapasztalatunk alapján többféle programot és útvonalat ajánlunk, hogy biztosan elégedettek legyenek a szolgáltatásainkkal. Természetesen minden, Prága Club által szervezett privát idegenvezetésekor, a velünk kapcsolatban álló idegenvezetők mindegyike fiatal, barátságos és nagyon jól felkészült. Minden korosztályigényeinek kielégítő és olyan, aki sok éve él Prágában, ismeri a várost, a helyi nyelvet. A legjobb idegenvezetők, vezetik csoportjainkat. Talpraesett, felkészült, rugalmas, fiatalos, és alkalmazkodó képes. Nincs esernyő, amit követni kell, mi együtt megyünk megnézni a látnivalókat. További információk az idegenvezetésről

Kik vagyunk mi?

Prágai Magyarok. 2005-ben, többek között azzal a célkitűzéssel, jött létre a Prága Club, hogy minőségi idegenvezetést és szállást biztosítsunk, Prágába és Csehországba látogató Magyar vendégek részére.

További információ

Under Prague Tour

Amit csak a helyiek tudnak megmutatni. Alternatív idegenvezetés Prágában. Hova járnak a 18 éven felüliek?  Bolhapiac, Kis Vietnam, Grow Shop, Herna, Cabaret…

További információ

Privat Prague Guide

Accomodation and privet tours. You do not have to do the sightseeing in a big organized groups and obey tight schedules. Your wishes and interests will shape the tour!

Read More In English

Magyar elérhetőség

 • Telefon:
  (+420)-777-84-75-56
 • Email:
  info@pragaclub.hu
 • Levelezési cím:
  Černomořská 2,
 • 101 00 Praha 10
  Csehország