Prágai hasznos információk 2019


Hasznos tanácsok prágai és csehországi utazáshoz

Pénzválltás Prágában. Fizetés bankkártyával és fizetési szokások egész Csehországban. Mi mennyibe kerül Prágában és vidéken. Hol együnk a belvárosban.

 

A helyi pénz, fizetés bankkártyával, ATM használata, pénzválltás

U Fleku, prágai sörfőzde

Csehország, prága: euró vagy korona?

Annyit biztosan válltusnk be előre amennyi az utazás alatt szükséges lehet. Benzinkútaknál, autópálya szélén levő pihenőknél, próbáljunk meg ne EUR-ral fizetni. Abban az esetben, ha tehetjük, kártyával fizessünk, bár még elvétve bevett szokás, hogy azt mondják egyes helyeken a terminál nem működik, így kényszerítve az utazókat, hogy EUR-ral fizessenek, amive persze a rossz válltás miatt biztosan rosszúl járunk. Ekkor jön jól az előre válltott CZK a cseh korona. Bővebb információ pénzválltással kapcsolatban itt.


U Fleku, prágai sörfőzde

Fizetés bankkártyával

Csehországban a kártyás fizetési mód elterjedtebb, mint Magyarországon. Az üzletek, éttermek, panziók bejáratánál általában jelzik, hogy milyen bankkártyával fizethet, de ha MasterCard® és Maestro® kártyával rendelkezik, jó eséllyel tud vele vásárolni. Ha mód van rá, érdemesebb bankkártyával fizetni, hiszen a külföldi kártyás fizetés is a legtöbbször díjmentes, de erről vásárlás előtt érdeklődjön az adott kereskedőnél. Az üzletek, szállóhelyek többségében lehet bankkártyával fizetni, de a kisebb vendéglőkben előfordulhat, hogy csak készpénzt fogadnak el. Magyar forintot még Prágában is csak nehezen válthatunk át koronára, de a helyi ATM-ekből szinte bármikor tudunk koronát felvenni, Prágában ugyanis számos pénzkiadó ATM-automata található. A külföldön történő kártyás fizetés, illetve pénzfelvétel esetén az adott napon irányadó átváltási árfolyammal, illetve a pénzfelvétel esetleges költségeivel kapcsolatban tájékozódjunk előzetesen számlavezető bankunknál.


Prága olcsó vagy drága?

Sokan még most is azt gondolják, Prága olcsó, mert a 90 években az volt. Aki Prágába szeretne látogatni, ne számítson arra, hogy Prága olcsóbb, mint Budapest, vagy mint akármelyik másik nagyváros. Ami még talán olcsó a sör a sörözőkben, de aki például már ásványvizet akar rendelni, vagy üdítőt, az biztosan nagyot fog nézni. De ami a legdrágább mégis a PEREC AZ ASZTALON, SÓS MOGYORÓ AZ ASZTALON!! Több szász koronát, megspórolunk, ha ezeket elküldjük a pincérrel, mielőtt leülünk az asztalhoz. Ezután már csak arra kell vigyázni, ne számoljanak fel olyan ételt, amit nem is rendeltünk. Sajnos egyre elterjedtebb, hogy automatikusan felszámolnak COUVERT-et, asztalhasználati díjat. Amennyiben nyomtatva van a számlán sok mindent nem tudunk ellene tenni. Ez kb 30-30 CZK/fő FONTOS! Borravalót csak akkor kell adni, ha akarunk. Borravalót nem kérhetnek, nem lehet a számlán rajta! Amennyiben tollal ráírják a számlára NE FIZESSÜK ki!

Szállások semmivel sem olcsóbbak mint Magyarországon. Aki nem akar lelakott szobában, aludni, vagy 40 percet utazni a belvárosba, annak bizony budapesti vagy balatoni árakkal kell számolni. Akik spórolni akarnak a szálláson érdemes szezonon kívül Prágába látogatni. Ez lehet november-április (ünnepnapok kivéve)

Ne feledjük Prága az egyik leglátogatottabb város, ezért érdemes szállást, idegenvezetést, programot mihamarabb időben rendelni!

Prága biztonságos-e? 

Igen Prága biztonságos! De mivel az egyik leglátogatottabb város Európában, a zsebtolvajokra, főleg a villamoson és a túlzsúfolt helyeken vigyázzunk. Az utcán parkolni biztonságos, pontosabban semmivel sem veszélyesebb mint Budapest, de ne hagyjunk semmit sem az autóban. Az esetben, ha autónknak hűlt helyét találjuk valószínű csak rossz helyen parkoltunk és elszállították.

Ez esetben : http://www.mppraha.cz/

Közlekedjünk okosan Prágában! A cseh fővárosban a tömegközlekedés egyáltalán nem drága, de mielőtt bármilyen jegyet, bérletet váltanánk, érdemes átgondolni mennyit is akarnak utazni tömegközlekedéssel. A legtöbb esetben a sima 24 koronás jegy elegendő, nem érdemes se bérletet, se Prága kártyát venni. További információk a tömegközlekedésről itt.

 

 

 

 

 

 

 

Utazászservezők részére

Szükségetek van egy megbízható helyi kapcsolatra, aki segít kialakítani, megszervezni a programot, ismeri a szállásokat, éttermeket, sörgyárakat. Beszéli a cseh nyelvet? Több mint 10 éve van a pályán. Forduljatok hozzánk bizalommal, állandóan elérhetőek vagyunk.

További információ

Prágai csapatépítés cégeknek

Céges utak, csapatépítő utak, konferenciákra, szakmai gyakorlatra érkezőknek segítünk, nem csak szállásfoglalásban, hanem, fordításban, kiegészítő programok szervezésében, transzfer szolgáltatásban, belépőjegyek biztosításában és minden másban.

További információ

Iskolai kirándulás Prágába

Prágai osztálykirándulás ma már nem megvalósíthatatlan. Középiskoláknak, egyetemistáknak, kollégiumi sörtúrák szervezése, tanároknak tantestületi kirándulás szervezése. Szállások akár nagyon olcsón, kollégiumi szobákban.

További információ

Magyar elérhetőség

 • Telefon:
  (+420)-777-84-75-56
 • Email:
  info@pragaclub.hu
 • Levelezési cím:
  Černomořská 2,
 • 101 00 Praha 10
  Csehország