Látnivalók Karlovy Varyban


A legfontosabb nevezetességek és látnivalók, amiket nem szabad kihagyni Karlovy Varyban!

 

Karlovy Vary mindenben páratlan, meseváros, rengeteg látnivalóval érdekességgel. Karlovi Vary legfontosabb látnivalói:

A 7db oszlopcsarnoka az úgynevezett Kolonnádok

A 15 db akár 73 fokos forrásvíz, amelyből a legnagyobb 12-15 méter magas gejzírként tör fel a föld alól

Az egyedi fürdők, amelyeket nem lehet a magyarországihoz hasonlítani, mert itt külön kádban fürdenek a gyógyulni, a felfrissülni vágyók.

Az eredeti Becherovka gyár és múzeum, Moser üveggyár, Thun porcelán gyár

És még sorolhatnánk. De Karlovy Varyba el kell jönni, és zezen látnivalókat, nevezetességeket meg kell tekinteni, saját szemmel kell látni, mert:

Karlovy Vary csillogóbb, mint valaha

Tények amit érdemes Karlovy Varyról tudni:

Csehország legnagyobb gyógyfürdőhelye, az ország északnyugati részén, ahol a meleg vizű Teplá folyó az Eger folyóba ömlik.

Hegységek veszi körül: az Érchegység, a Császárerdő és a Duppaui-hegység. Minden oldalról erdők védik.

Karlovy Varyt, évente 70 országból 2 millió turista keresi fel.

Karlovy Varyt IV. Károly német-római császárról nevezték el, aki a várost alapította az 1370-es években. 1508-ban Európa első gyógyhelye lett. A harmincéves háború idején épült ki, a 18. században híres európai fürdőhellyé vált. 1759-ben egy tűzvészben nagy része leégett, és utána klasszicista épületeket emeltek. 1992 óta műemlékvédelem alatt áll az egész város.

 

Nevezetességek és látnivalók Karlovy Varyban!

 

Karlovy Vary KOLONNÁDOK

Látnivalók karlovy Vary

Karlovy Vary KOLONNÁDOK

Karlovy Vary híres kolonnádái. Magyarra lefordítva oszlopcsarnokai, fedett termei, amelynek mennyezete oszlopokon nyugszik. Ezeknek az oszlopcsarnokoknak a célja, hogy az Karlovy Varyban élők, illetve a Karlovy Varyba érkező gyógyulni vágyók turisták, kényelmes körülmények között tudjanak vizet kóstolni a gyógyvízforrásokból. Nyáron véd napsugárzásától, a nagy melegtől, esős, illetve csapadékos idő esetén pedig, véd, hogy megázzunk, fújjon minket a szél, vagy hogy a hideg érjen minket. 7 darab kolonnád található Karlovy Varyban, amelyek közül a legnagyobb, a Malomkő Kollonád. 1871-1881 között építettek. 132 m hosszú, 13 m széles, és 124 !! oszlopa van. További kolonnádok: Parkkolonnád, Vridlo kolonnád, Kastélykút-kolonnád, és a Forró tavasz kolonnád, melynek vize 72 Celsius, és 12 méter magasra tör felszínre egyfajta gejzírként, a város közepén. Percenként 2000 liter termálvíz tör itt felszínre, amely elegendő mennyiség ahhoz, hogy a város összes gyógyfürdője ezt a vizet használja fürdéshez.

 


Karlovy Vary GYÓGYVIZEK

Látnivalók karlovy Vary

 

Karlovy Vary GYÓGYVIZEK

Gyógyvizes ivókúra, a jódos kénes vizek sokszor kifejezetten hasznosak lehetnek, de vannak azonban olyan esetek amikor kerülendő az alkalmazásuk. Ezért is van, hogy az ide járó gyógyulni vágyóknak, szigorúan orvos írja elő, melyik forrásból mikor és mennyit szabad inni. Az igazsághoz, hozzá tartozik, hogy fürdőkúrák illetve ivókúrák, évszázadról évszázadra változtak. Volt időtájt mikor merőben különbözőek voltak, mint manapság a kúrák. Ivókúrák alkalmával napi 10-12 liter vizet kellett a betegeknek meginni, míg a fürdőkúrák sem 20-30 percig tartottak hanem akár 48 óráig. Jelenleg a következő szabályokat érdemes betartani, mielőtt elkezdenénk az ivókúrát

-Ami a legfontosabb, nem szabad nagyobb mennyiséget inni, és különösen fontos, hogy különböző forrásvizeket ne keverjük nagy mennyiségben. Amennyiben valaki több napra érkezik, ha teheti konzultáljon egy helyi orvossal.

-A forrásvíz csak frissen jó, nem érdemes palackba hazavinni.

-Tartsuk meg a jószokást, és, ha lehet, a vizet az erre az alkalomra kialakított Karlovy Vary csőrös csészékből kóstoljuk, amely végül is kellemes emléktárgy is lehet mikor hazamegyünk.

-A dohányzás illetve alkohol fogyasztása az ivókűrék alatt nem ajánlott. A meleg, kénes forrásvíz gőzét, dohányfüsttel ne keverjük.

-Ívokúra alatt a kényelmes lassú sétálás ajánlott, meditációs gondolkodással.

-Ivókúra alatt nem szabad sietni, nem szabad idegeskedni. A gyomrunknak a forrásvíz és a stressz együttes hatása nem tesz jót.

-Az ivókúra egy személyes rituálé, ne zavarjunk nem kívánt beszélgetéssel, hangoskodással másokat.

-A nem felhasznált vizet ne öntsük virágra, fűre, mert ezzel kárt okozunk bennük, csak a csapba, vagy csatornába öntsük.

-A források csapját TILOS megérinteni, kézzel. TILOS szájunkat a csap közelébe tenni, és így próbálni inni.

 


Karlovy vary DIANA KILÁTÓ

Látnivalók Karlovy Vary

 

Karlovy vary DIANA KILÁTÓ

A legszebb kilátás Karlovy Vary-ra, a tengerszint feletti 547 méterről, a Diana kilátótoronyból élvezhető. Az 1914-ben épült kilátó a Grand Hotel Pupp feletti van, ahová, különböző túraútvonalakon keresztül, egy kiadósat sétálva, vagy a picit eldugva található, 1912-ben átadott, siklóval is fel tudunk menni. A Diana kilátót pedig két évvel később 1914-ben adták át, habár már 1804-es feljegyzésekben is megemlítik, hogy erről a helyről van a legszebb kilátás a városra. A kilátó 40 m magas és a 50 falépcsőt használva lehet felmenni, ahonnan, tiszta időben, akár 70 km távolságra is el lehet látni. A torony lábánál anno nagyobb kulturális élet volt, de a mai napig található itt étterem, mini állatkert és egy pillangó ház, élő pillangókkal.

 

 


Karlovy Vary HOTEL PUPP

Látnivalók Karlovy Vary

 

Karlovy Vary HOTEL PUPP

A hotel története egészen 1701-ig vezethető vissza, amikor az egyre bővülő, előkelő, főleg külföldi vendégek részére egy díszes báltermet építettek. A bálterem építését egy Saxon nevezetű úriember támogatta, amiért cserébe el is neveték a termet róla, Saxon teremnek. Pár évvel később, a Saxon teremmel szembe egy újabb díszes termet építettek, melynek neve Cseh terem lett, ide viszont főleg cseh vendégek jártak, ellentétben a Saxon teremmel, ahová továbbra is inkább külföldi vendégek szórakoztak. Ezek a termek szépségükben és műsoruk tekintetében is versengtek egymással, majd egy tűzvész miatt mindkettő leégett, sőt később a nagy árvíz is károkat okozott bennük. 1894-ben ez a két terem nyújtotta az alapját az újonnan épült Pupp szállodának. A szálloda építetője és üzemeltetője a Pupp család volt, értelem szerűen nevét is a családról kapta a luxus hotel, ami igaz a kommunizmus alatt a Grand Hotel Moszkva nevet vette fel, de a rendszerváltás utána az eredeti név visszakerült. A szerepe a hotelnak 1950 óta kulcsfontosságú, amikor is megrendezték az első Karlovy Vary filmfesztivált. A Hotel Pubb volt és a mai napig is ez a fő bázisa az ide érkező filmes vendégek részére. a A hotel az 1960-as években már több mint 1000 férőhelyes volt, és a világ legmenőbb szállodái között emlegették, ugyan úgy mint manapság. A hotel fényét csak javítja a nemrég történt teljes felújítás.

 


Brno ZELNÝ TRH –KÁPOSZTA-PIACTÉR

Látnivalók Brnóban

 

Brno ZELNÝ TRH –KÁPOSZTA-PIACTÉR

13. századi tér, piaccal, szökőkúttal, szoborcsoporttal és két színházzal. Csakúgy, mint a múltban, friss gyümölcsöt és zöldséget vásárolhat itt.

Az itteni látnivalók:

* Fedett piac, kilátással a városra.

* Az erlachi Johann Bernhard Fischer barokk Parnas kútja.

* Dietrichstein-palota, Brno egyik legrégebbi palotaépülete.

* A Žďár-kolostor apátságának barokk háza és a Fanali Hausperskiek palotája, ahol a Lúd a zsinóron színház ma is játszik.

* Reduta (Erőd), Európa egyik legrégebbi színházépülete, amelyben a tizenegy éves Wolfgang Amadeus Mozart is tartott koncertet.

* Labirintus a Káposzta-piactér alatt, kusza középkori folyosókkal és pincékkel.

 


Brno VILLA TUGENDHAT

Látnivalók Brnóban

 

Brno VILLA TUGENDHAT

A leghíresebb Brno-i villa, amely az úgynevezett villanegyedet uralja. Kiemelt jelentőségű funkcionalista emlékmű.

* Az épületet Ludwig Mies van der Rohe tervezte a Tugendhat házaspár számára.

* Természetes keretbe ültetett, formális épí tészeti tisztaság, a terek, a műszaki és szerkezeti kialakítás kölcsönös függősége, valamint a nemes anyagok felhasználása jellemzi.

* További híres villák: szecessziós Löw- Beer villa (Drobného u. 22, www.vila- lowbeer.cz), szecessziós Jurkovič-villa (Jana Nečase u. 2, www.moravska-ga- lerie.cz/jurkovicova-vila), valamint a funkcionalista Stiassni villa (Hroznová u. 14, www.vila-stiassni.cz).

→ Černopolní 45, www.tugendhat.eu

 


Brno FÖLDALATTI VILÁGÁ

Látnivalók Brnóban

 

Brno FÖLDALATTI VILÁGA

Négy titokzatos túraútvonal Brno városa alatt, amelyek különböző történelmi idősza- kokból származnak.

A Káposzta-piactér alatti labirintus, amely barokk-kori pincék hálózatából áll

→ Zelný trh (Káposzta-piactér) 21, www.ticbrno.cz)

B A pénzverő pince az elfelejtett pénzverő mesterséget idézi.

→ Dominikánské nám. (Domokos-tér) 1, www.ticbrno.cz

C Szent Jakab csonttemplom, Európa második legnagyobb csonttemploma a több mint 50 ezer halott maradvá- nyával

→ Jakubské nám. (Jakab-tér), www.ticbrno.cz)

D 10-Z jelű atombunker, mélyen a Spielberk alatti sziklák belsejében, amelyet akár 500 ember befogadására terveztek

→ Husova ulice (Husz utca), www.10-z.cz

 

 •  

 •  

   Prágai csapatépítés cégeknek

Céges utak, csapatépítő utak, konferenciákra, szakmai gyakorlatra érkezőknek segítünk, nem csak szállásfoglalásban, hanem, fordításban, kiegészítő programok szervezésében, transzfer szolgáltatásban, belépőjegyek biztosításában és minden másban.

További információ

Iskolai kirándulás Prágába

Prágai osztálykirándulás ma már nem megvalósíthatatlan. Középiskoláknak, egyetemistáknak, kollégiumi sörtúrák szervezése, tanároknak tantestületi kirándulás szervezése. Szállások akár nagyon olcsón, kollégiumi szobákban.

További információ

Magyar elérhetőség

 • Telefon:
  (+420)-777-84-75-56
 • Email:
  info@pragaclub.hu
 • Levelezési cím:
  Černomořská 2,
 • 101 00 Praha 10
  Csehország